Négy százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta

Májusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,607 millió fő volt, ami az előző év azonos időszakát 55 ezerrel haladta meg.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 9:40
null
A maszkhasználat is kötelező marad, amíg nem lesz védett mindenki. Ehhez elegendő mennyiségű védőoltás szükséges. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén májusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,607 millió fő volt, ami az előző év azonos időszakát 55 ezerrel, az előző hónap értékét 47 ezer fővel haladta meg – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 72,6 százalék volt, ami az áprilisi értéknél 0,7 százalékponttal, az előző év májusinál 1,6 százalékponttal magasabb volt.

Májusban az előző hónaphoz képest 47 ezerrel dolgoztak többen Fotó: Havran Zoltán

2021. március–májusban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,594 millió fő volt, 44 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 65 ezer fővel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké kismértékben (négyezerrel), a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig nagyobb mértékben (17 ezerrel) csökkent.

– A májusi munkaerőpiaci adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak: a foglalkoztatás nőtt, a munkanélküliség csökkent a korlátozások lazításának eredményeként – kommentálta a legfrissebb adatokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet: májusban a válság hatása még nem ért teljesen véget, hiszen a foglalkoztatottak száma még elmaradt a 2019 azonos időszakában mérttől. Ennek ellenére a foglalkoztatási szint historikusan magasnak tekinthető. Viszont a gazdaság újraindulásával még van tér a foglalkoztatás emelkedésére, azonban előbb-utóbb ismét egyre hangsúlyosabb lesz a munkaerőhiány. Ez különösen a válság által leginkább érintett ágazatokban lehet számottevő, hiszen a leépített munkaerő sok esetben más ágazatokba áramlott. Ugyanakkor egy esetleges negyedik hullám és az ehhez kapcsolódó korlátozások ismét kedvezőtlen helyzetet teremthetnek a munkaerőpiacon, ezért ezt el kell kerülni – hangsúlyozta a szakértő.

2021 májusában a munkanélküliek száma 189 ezer fő volt, az előző év azonos időszakinál 26 ezerrel, az áprilisinál 22 ezerrel kevesebb.

A munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 3,9-ra csökkent egy év alatt. A 2021. március–májusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 198 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékos volt. Ebben az időszakban a munkakeresés átlagos időtartama nyolc hónap volt, a munkanélküliek 29,2 százaléka legalább egy éve keresett állást. A nyilvántartott álláskeresők száma idén május végén az egy évvel korábbihoz képest 24,6 százalékkal, 274 ezer főre csökkent.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.