– Miért most, egy világjárvány közepette vált aktuálissá, hogy a Nébih átfogó vizsgálatot indítson az alternatív fehérjeforrásokról? Milyen élelmiszerekre kell gondolnunk?
– Egyre nagyobb divat az állati fehérje kiváltása, és a járvány sem törte meg az élelmiszer innovációját. Az alternatív fehérjeforrások közé tartozik egyebek mellett a laboratóriumi úton előállított hús vagy más néven lombikhús. Idesorolnám a szóját is, amely régebben az élelmiszerekben kiegészítő összetevőként volt jellemző, mára viszont egyre elterjedtebb főfogásként is. Szintén idetartoznak az étkezési célra tenyésztett rovarok.
– Sokan visszataszítónak tartják a rovart vagy a műhúst, mások viszont nyitottak az újdonságokra. Veszélyesek lehetnek ezek a fehérjeforrások?
– Ezekkel az alternatív fehérjeforrásokkal kapcsolatban az a legnagyobb aggály, hogy
egyelőre nem világos, milyen hatása van az emberi szervezetre a biológiai tulajdonságaikból, a fehérjeláncból vagy az eltérő felépítettségből adódó különbségeknek.
A Nébih rendszeresen komoly vizsgálatokat végez a jövőben, hogy valós képet kaphassunk a kockázatokról.
– Felvetődnek általános élelmiszer-biztonsági problémák az alternatív fehérjékkel?
– Nem élelmiszer-biztonsági probléma, de említést érdemel, hogy a húshelyettesítőként használt növényi alapanyagok túlnyomó része nem tartalmazza az élettanilag szükséges esszenciális aminosavak mindegyikét. A nem megfelelő tápanyagfogyasztás hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Az pedig már az élelmiszer-biztonsági hibák között említhető, hogy az egyes növényi alapú élelmiszer-összetevők esetében a por állag miatt gyakori lehet a keresztszennyezés egyes allergénekkel, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat az arra érzékenyeknél.
– Immár konkrétumokat is említhetünk. Az EU élelmiszerekkel foglalkozó szakhatósága emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztbogár lárváját. Ha Brüsszel rábólint, hogy forgalmazható legyen a rovarhús az EU-ban, akkor Magyarországon is zöld jelzést kap a lisztkukac?
– Ne dugjuk a homokba a fejünket, Magyarország uniós tagállam. Nyugat-Európában egyre jobban hallatják a hangjukat azok a mozgalmak, amelyek üldözik az állati fehérjét, a hagyományos állattartást. A magyar kormány ennél jóval konzervatívabb nézeteket vall. A lakosság hetven százaléka elutasítja az ízeltlábúak fogyasztását. Teljesen indokolatlan és a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy a hagyományos húsféléknek létezik teljes értékű alternatívája. Mi a fogyasztók igényeinek megfelelő, kiegyensúlyozott jövőt szánunk a hazai élelmiszeriparnak.