Kiemelkedő a magyar mentőcsomag

Kiemelkedik az Európai Unió országaiban eddig bemutatott gazdaságélénkítő intézkedések közül a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből kiderül, hogy a magyar intézkedések méreteiben, léptékében és hosszú távú hatásaiban is a nagy gazdasági tartalékkal rendelkező európai országok lépéseihez hasonlítható.

Magyar Nemzet
2020. 04. 11. 6:50
null
eu_eletkor_nepsuruseg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben az európai uniós tagállamok mindegyike bemutatta az új koronavírus elleni küzdelem során alkalmazott intézkedéseit. Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját, amelyet a teljes gazdaságélénkítő program bemutatása követett április 7-én. Eszerint az elkövetkező időszakban a GDP nagyságrendileg 18-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a kormány a gazdaság megvédésére. Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja tehát a védekezést szolgálja – állapítja meg elemzésében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Az összesen csaknem 9200 mil­liárd forint értékű gazdaságvédelmi csomag nem külső segítségre épít, tehát nem növeli az ország kitettségét, hanem

a vállalkozások megsegítését, így a munkahelyek megőrzését, vele a magyar emberek jövedelmének biztosítását szolgálja

– hangsúlyozza az elemzés. Nemzetközi összehasonlításban Magyarország rendkívül nagyvonalú javaslatcsomagot jelentett be a fiskális és a monetáris intézkedések tekintetében – állapítják meg. Ezt jól mutatja az, hogy az európai közösségben mindössze hat olyan állam van, amely a 2019-es saját GDP-értékének több mint 16 százalékának megfelelő összeget fordít a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére.

Legnagyobb mértékben Olaszországot és Spanyolországot sújtja a vírus okozta gazdasági visszaesés, esetükben tehát nem meglepő a grandiózus programok bejelentése. A Századvég elemzése felidézi: a spanyol miniszterelnök 200 milliárd eurós – azaz a GDP 20 százalékát kitevő –, az olasz miniszterelnök pedig 425 milliárd ­eurós – azaz a GDP 20,4 százalékát jelentő – csomaggal igyekszik a támogatásukról biztosítani a hazai vállalkozásokat és munkavállalókat. Hasonlóképp forgatókönyvszerű az Egyesült Királyság és Németország, a kontinens vezető gazdaságainak reakciója is a lezárások okozta gazdasági válság kezelésére. A német szövetségi kormány a ­2019-es német GDP 30 százalékának megfelelő, 1100 milliárd eurós csomaggal segít, a brit kormány pedig 570 mil­liárd fonttal, azaz a GDP 24,6 százalékával egyenértékű forrással támogatja a brexit miatt egyébként is meggyöngült szigetországi gazdaságot.

Ugyanakkor a két kisebb közép-euró­pai tagállam, Magyarország 19-20 százalékos, valamint Csehország 18 százalékos bejelentése mindenképpen kiemelésre érdemes kontinentális összehasonlításban. A cseh kormány 100 milliárd cseh korona – 3,7 mil­liárd ­eurós, azaz a GDP két százalékát kitevő – értékű fiskális intézkedéscsomagot jelentett be, ezenkívül a fejlesztési bank 10 milliárd cseh korona értékű hitelkeretet biztosított a vállalatoknak, valamint ígéretet tett a csomag legerősebb intézkedéseként egy további, 900 milliárd cseh korona – 33,3 milliárd euró, a GDP 16 százaléka – értékű hitelgaranciára.

A magyar csomag többek között olyan elemeket tartalmaz, mint a Németországban már bevezetett csökkentett munkaidős bértámogatás. Ez is egy olyan eszköz, amelynek az a célja, hogy azoknál a vállalkozásoknál se szűnjenek meg a munkahelyek, ahol most kevesebb a munka, ezért a munkavállaló és a munkáltató megállapodhatnak rövidített munkaidőben, amennyiben a cég megrendelésállománya 15 és 50 százalék közötti mennyiségre csökkent,

az állam a teljes munkaidős és a rövidített munkaidős bér közötti különbséget 70 százalékban kipótolja.

Az így kieső időt a munkavállaló pedig a saját képzésére, ismeretei­nek a mélyítésére, új tudás megszerzésére fordíthatja – részletezi a Századvég elemzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.