Nincs válsághangulat

– Nyoma nincs a 2008-as válság idején tapasztalt hangulatnak a gazdaságban. Az erősebb magyar középvállalkozások nyolcvan százaléka jobb évet zárt tavaly, mint az azt megelőző tíz évben – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. Jelezte: az uniós pénzek becsatornázásával meghaladhatjuk a járvány előtti időszak teljesítményét is.

2021. 04. 09. 5:50
null
Essősy Zsombor szerint fontos, hogy a támogatások jelentős része a fejlődőképes cégeket erősítse tovább Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar gazdaság rakétaként lő majd ki, ha az uniós pénzek is megérkeznek a beruházásra készülő cégekhez – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. Jelezte: fontos, hogy mihamarabb megjelenjenek a pályázatok. A fejlesztések hosszú távon is hozzájárulnak a gazdasági teljesítményhez. A beruházások ugyanis minden évben a termelési értékükkel növelik a bruttó hazai terméket (GDP).

– Sokan készülnek infrastruktúra- és technológiafejlesztésre. A vállalkozások a működésüket szeretnék hatékonyabbá tenni, beépítenék a legkorszerűbb eszközöket. Itt a többi között robotikára és digitalizációra kell gondolni. Számolni kell ugyanis azzal, hogy rövidesen ismét munkaerőhiánnyal nézünk szembe – magyarázta a szakértő. Essősy Zsombor szerint kedvező, hogy az uniós támogatások operatív programjai az előző fejlesztési ciklusra épülnek. Az átmenet így zökkenőmentes. A gazdaságfejlesztési források gyorsan célba érhetnek.

Essősy Zsombor szerint fontos, hogy a támogatások jelentős része a fejlődőképes cégeket erősítse tovább
Fotó: Teknős Miklós

– Fontos, hogy a támogatások jelentős része a fejlődőképes cégeket erősítse tovább. Ezek a vállalkozások képesek arra, hogy a hazai mellett külföldi piacokon is megállják a helyüket – mondta a vezérigazgató. A pályázatok hozzájárulnak ahhoz, hogy több cég olyan terméket állíthasson elő, amely egész Európában ismert és keresett lehet. Erre nagyon jók az esélyek, lehetne sorolni a szóban forgó vállalkozások neveit. Szegeden például fertőtlenítőszert gyárt egy cég, amely most akkora üzemet épít, hogy exportra is tud termelni. A cél az, hogy a következő években legalább száz ilyen magyar vállalat működjön. El lehet érni, hogy jó minőségű termékkel ki lehessen váltani a külföldről érkező áruk egy részét. Minden állam erre törekszik, itt hazánknak sem szabad lemaradnia.

Essősy Zsombor szerint az erősebb magyar középvállalkozások nyolcvan százaléka egyáltalán nincs válságban, sőt: jobb évet zártak tavaly, mint az azt megelőző tíz évben.

Ráadásul még a vendéglátással foglalkozók egy része is optimista, mert a nehezebb időszak főként a gyengébb lábakon állókat viseli meg. Ha eljön az újranyitás, akkor tisztább piacon indul újra a verseny a fogyasztókért, így többen nemcsak túlélnek, hanem megerősödnek.

– A múlt év nyertese volt a többi között az élelmiszeripar, a papíripar egyes részei vagy éppen a gyógyszeripar. A terület vállalkozásai hasítanak, hatalmas profitot termelnek most is – sorolta a Magyarok a Piacon Klub elnöke. – A fertőtlenítőszer-gyártók, a gépgyártással foglalkozók, egyes autóipari beszállítók szintén kiváló évet hagytak maguk mögött – folytatta. – Van olyan beszállító, ahol négyszáz embert foglalkoztatnak, és szeretnének még száz munkavállalóval bővíteni. Egy másik, elektronikai termékeket gyártó vállalkozás pedig az elmúlt harminc év legsikeresebb eredményét köszönheti 2020-nak. Hasonló a helyzet az állateledelek piacán is. Volt olyan rendezvényszervező cég, amelyik kezdetben nagyon borúsnak látta a helyzetet, ám az élet nem igazolta a pesszimizmust. A mikrofonokra és a hangosítókra specializálódott üzletáguk ugyanis óriási növekedést produkált tavaly, köszönhetően az otthoni munka térnyerésének. Az autószervizeket is lehetne említeni, telt házzal üzemelnek.

– Mindez azt is mutatja, hogy megmaradt a vásárlóerő. Sokan például nem utaztak el, inkább félretették a pénzüket, majd elköltötték másra – mondta Essősy Zsombor.

A vezérigazgató szerint nyoma nincs a 2008-as válság idején tapasztalt hangulatnak, nincs válságban a gazdaság. – A fenti példákon túl elég, ha csak az építőipar területét emeljük ki. Nem győznek munkaerőt találni a vállalkozások – hangsúlyozta.

– Ha az uniós pénzek is megjelennek és a mostaninál is nagyobb sebességre kapcsolnak a beruházások, akkor meghaladhatjuk a járvány előtti időszak teljesítményét is. A támogatások ugyanis nem válságkezelésre kellenek, hanem a növekedés erősítésére. A forrásokból profittermelő fejlesztések jönnek létre, amelyekkel magasabb bérek mellett lehet bővíteni a foglalkoztatást – tette hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.