Növekedés várható a hitelfelvételekben

Miután eltűnik a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból, a lakosság számára elérhető támogatott, illetve piaci kölcsönök esetében is erősödhet a kereslet,

Munkatársunktól
2021. 03. 30. 22:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt még nem lehet látni pontosan, hogy mikor térhet vissza az emelkedő pályára a gazdaság, mikor tűnik el a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból, a lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitelezés is növekvő pályán maradhat. Ez részben köszönhető lesz a bérek várható növekedésének, az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint az alacsony kamatkörnyezet ­miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek – írja elemzésében a Money.hu.

A hiteleket folyósító bankok erősödő keresletet várnak a lakossági termékek piacán, ha a járvány miatti bizonytalanság alábbhagy.

Várakozásaik szerint továbbra is fontos szerepet kapnak a támogatott konstrukciók, ahogy az elmúlt időszakban is. Arról azonban egyelőre még csak óvatos becsléseket sem tett közzé a szakportál, hogy 2021-ben milyen nagyságrendű kihelyezésekkel számolnak, mely konstrukciók esetén várnak népszerűséget, fokozódó keresletet a tavalyi visszafogottabb esztendő után.

A bövülő hitelezés köszönhető lesz mind a bérek várható növekedésének, mind az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak

Mint ismert, 2020-ban az újlakáshitelek szerződéses összege a korábbi években megszokott tempónál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal, 928 mil­liárd forintra nőtt. A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege egy százalékkal, 778 milliárd forintra mérséklődött, miközben az államilag támogatott hiteleké 21 százalékkal, 145 mil­liárd forintra gyarapodott az azt megelőző évhez viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.