Nyereséges a Budapest Bank

Jelentős mennyiségű új hitel kihelyezésével, a mérlegfőösszeg bővülésével és több mint 12 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a 2018-as esztendőt a Budapest Bank-csoport. A korábbi tulajdonos GE bankkártyarendszerét tavaly lecserélő hitelintézet változatlanul kiemelt ügyfélkörének tekinti a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat. Az állami kézben lévő bank értékesítésének különböző módjairól a kormányhatározat szerint június 30-ig készül el a javaslat.

Horváth Éva
2019. 03. 20. 15:29
null
A kedden közölt adatok azt mutatják, felhőtlen az égbolt a pénzintézet felett Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleje óta már hivatalosan is eladósorban lévő bankcsoport a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerint készült (nem auditált) beszámolója szerint 12,54 mil­liárd forint adózás utáni eredményt ért el tavaly. Mérlegfőösszege húsz százalékkal gyarapodott az előző év azonos időszakához képest, így 1236 milliárd forintra nőtt. A lakossági új hitelkihelyezés ötven százalékkal, a kihelyezett vállalati hitelállomány 24 százalékkal bővült.

A idén először IFRS-szabályok szerint készült beszámolója szerinti, 2018-as nyereség főként az új hitelkihelyezés növekedésének, illetve az annak nyomán növekvő hitelállománynak s a portfólió javuló minőségének tulajdonítható. A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, tőkemegfelelési mutatója 15,35 százalékos, ami jóval a hatóságilag előírt követelmények fölötti szinten van.

A bankcsoport működési költségei 2018-ban tíz százalékkal, 47,9 mil­liárd forintra nőttek, amelynek hátterében főként a digitalizációs és a marketingköltségek, illetve a bérinfláció áll – hangzott el a bankcsoport tegnapi sajtótájékoztatóján. A bank mobil­alkalmazásában 2018-ban elérhetővé vált két fontos új funkció: a szolgáltatófüggetlen mobilfizetési megoldás, valamint a hazai bankok közül elsőként vált lehetővé a sárga és fehér csekkek alkalmazáson keresztüli gyors, egyszerű befizetésének lehetősége.

A kedden közölt adatok azt mutatják, felhőtlen az égbolt a pénzintézet felett
Fotó: Mirkó István

Tavaly – hároméves előkészítés után – a bank leváltotta a korábbi tulajdonos, a GE bankkártyarendszerét. 2018. október végén sikeresen migráltak több mint 650 ezer kártyát – mondta Lélfai Koppány, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója.

A bankcsoport elsősorban hazai kis- és középvállalatokra (kkv-kra) szakosodott vállalati üzletága tavaly jelentősen, 24 százalékkal 514 milliárd forintra növelte teljes kihelyezett vállalati hitel- és lízingállományát. Házon belül külön üzletág foglalkozik a mikrovállalati szegmenssel, amely 21 százalékkal emelte tavaly az új hitelkihelyezések volumenét.

Lélfai Koppány, a távirati iroda tudósítása szerint, a bank jövőbeni privatizációját érintő kérdésre elmondta: egy év eleji kormányhatározat alapján az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek idén június 30-ig kell kidolgoznia a bank értékesítésének különböző módjait. Mint mondta, a döntést előkészítő iratok, adatok nem minősülnek nyilvános adatoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.