OECD: Évekig hatással lesz az élelmiszerpiacra a járvány

Súlyosan érintette a koronavírus megjelenése a mezőgazdaságot a fejlett és a fejlődő országokban. Már látható, hogy a romlandó termékek iránti kereslet egyhamar nem áll helyre, emellett a fejlett országokban az idénymunkások hiánya is nagyobb zavart okoz. A következő évtizedben világszinten nő a kereslet, kiemelten a baromfi és a hal iránt.

Nagy Kristóf
2020. 07. 29. 7:34
null
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly gondot okozott a koronavírus megjelenése a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. A kezdeti sokk az összes európai államot érintette: a turizmus és a vendéglátás leállásával rengeteg rövid eltarthatóságú élelmiszer ment kárba vagy kellett megoldani a hosszabb távú tárolást. A szabad mozgás korlátozása is visszavetette a keresletet, emellett elsősorban a nyugat-­európai országokban súlyos helyzetet idézett elő az idénymunkások hiánya. Elsősorban a romlandó termékek iránti kereslet drasztikus csökkenéséhez hozzájárultak a szállítási nehézségek is.

Az OECD és az ENSZ közös, 2020 és 2029 közötti időszakra szóló előrejelzése rámutat: a járvány hosszabb távú, agráriumra gyakorolt hatása egyelőre bizonytalan, ugyanakkor az már szinte biztos, hogy a kereslet csökken, elsősorban a növekvő munkanélküliség és a visszaeső gazdasági növekedés ­miatt. Általánosságban az átalakuló kereslet, a változó ellátási láncok, a munkaerő mobilitása és a gazdasági folyamatok az agrárium minden ágazatára hatással lesznek.

Nemcsak csökkennek, de várhatóan meg is változnak a járvány miatt a fogyasztói igények: még inkább előtérbe kerülnek a helyi termékek, és egy esetleges második hullám esetén a tartós élelmiszerek felhalmozására kell számítani. Jelentősen visszaeshet a kereslet a tej és tejtermékek, illetve a húsfélék iránt a turizmusban és a vendéglátásban várható tartósabb korlátozások miatt.

Fotó: Mirkó István

A vendéglátás helyzetét rontja a társadalmi távolságtartás hosszú távú fennmaradása és a járványtól való félelem is. Ezek a tovagyűrűző hatások pedig a baromfitartókat és a tejtermelőket hozzák nehéz helyzetbe. Az idénymunkások beutazásának megkönnyítésére számos ország lazított a szabályozáson, ugyanakkor a nyugati államok kitettsége és például a német húsfeldolgozókból érkező, járványgócok megjelenéséről szóló hírek bizonytalanságot keltenek.

Szintén a szabad mozgásra vonatkozó korlátozások, a járványhelyzet okozta félelem és a nyugat-európai lakosság érdektelensége a munkaerő-igényes zöldség-gyümölcs ágazatban is gondot okoz. Áttételesen befolyásolja a járvány a növényiolaj-piacot: a kőolaj árának megroggyanása miatt várhatóan megtorpan a kereslet a bioüzemanyagok iránt, így az alapanyag-szükséglet is visszaesik.

A szállítási nehézségek pedig a pálma- és kókuszolaj piacára hatnak kedvezőtlenül. Nem kímélték a járvány ­miatt bevezetett intézkedések a dísznövénypiacot sem, mivel a szezonális virágokat a korlátozó intézkedések miatt kevesen tudták beszerezni. A bor és egyéb alkoholok piacát pedig szintén a vendéglátást és a nagy rendezvényeket érintő korlátozások sodorják nehéz helyzetbe. A közvetlen sokkra válaszul az Európai Unió nagyobb jogosultságokat adott a tagállamoknak az állami támogatások rugalmasabbá tételével, illetve a támogatások átcsoportosításának lehetőségével.

Hosszú távon, az évtized végéig nem számolnak járványokkal a világszervezetek. A mostani válság után az általános gazdasági növekedés mellett a globális fogyasztás élénkülését vetítik előre. A jövedelmi helyzet javulása a közepesen fejlett országokban a minőségi táplálkozás felé mozdítja a lakosságot, és szinte mindenhol nő az állati fehérje iránti kereslet. Ez alól a legfejlettebb európai és észak-amerikai államok jelenthetnek kivételt, ugyanis az éghajlati és táplálkozási szempontok miatt jelentősen visszaeshet a ­2020-as évek végére a vörös húsok iránti kereslet, és az alternatív fehérjeforrások szerepe értékelődhet fel. A növénytermesztésben jelentősen emelkedhetnek a hozamok, az alapanyagok iránti keresletet pedig az alternatív üzemanyagok is növelik. A fehérjeforrások közül jelentősen megnőhet a kereslet a baromfitermékek és a hal iránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.