Országos támogatást élvez a faültetés, gyorsan nő az erdőterület

Mintegy 12 ezer facsemetét ültethet el ősszel és jövő tavasszal közel ötszáz kistelepülés az Országfásítási programban. Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek kiemelte, az éghajlatváltozás hatásait erdősítéssel, fásítással tudjuk mérsékelni. Ebben az állam egyaránt támogatja a gazdákat, a településeket és a helyi szervezeteket is.

Nagy Kristóf
2020. 09. 12. 6:55
null
A kistelepülések kiemelten fontos a fásítás, amelyhez facsemetéket és eszközöket is kapnak Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elültették az első facsemetéket a kistelepülések fával borított területeinek növelésére meghirdetett, 500 millió forintos keretösszegű Településfásítási programban. A tavaly indult Országfásítási program részeként a tízezer lélekszámnál kisebb települések önkormányzatai és a településeken működő szervezetek pályázhattak belterületen ültethető, nagy méretű facsemetékre, eszközökre. A települések fásítási programjának keretében tegnap tizenkét facsemete került a helyére a Győr-Moson-Sopron megyében található Cakóházán.

[embed]https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/videos/325248615257130[/embed]

– A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel tudjuk mérsékelni Magyarországon, a Kárpát-medencében. Ma már mindenki számára világos, hogy a mi feladatunk, hogy a természet segítségére siessünk.

Ezért hirdettük meg az egy éve indult Országfásítási programot, annak keretében pedig külön 500 millió forintos kerettel a Településfásítási programot. Június óta közel ötszáz település érdeklődött – emelte ki a Magyar Nemzetnek Nagy István.

Az agrárminiszter felidézte, a közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó program keretében 12 ezer, belterületen elültethető fát igényelhetett a közel ötszáz, tízezer fősnél kisebb település. A települések közel fele ezer fő alatti, mintegy ötven településen pedig kétszáz főnél is kevesebben élnek.

Nagy István a program eddigi eredményeit méltatva kiemelte:

– Az érdeklődés óriási, minden megye részt vesz a faültetésben. A belterületi fásítás, a kisebb facsoportok telepítése érezhetően mérsékli a klímaváltozás ­hatásait, köszönhetően annak, hogy falvak, városok sokasága csatlakozott országszerte a Településfásítási programhoz. A legtöbb ültetési, facsemeték iránti igény önkormányzatoktól, valamint a településeken működő állami, önkormányzati és egyházi intézményektől, civil szervezetektől érkezett.

Az ültetési időszak az idei ősz, illetve a jövő tavasz, a munkálatokhoz eszközöket is igényelhettek a résztvevők.

A programmal az is célunk, hogy bemutassuk, megismertessük a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési és fásítási pályázatait, amelyek komoly lehetőséget jelentenek az önkormányzati erdőterületek és fásítások növelésében. A belterületi zöldfelületek növeléséhez pedig részvételre buzdítjuk a helyi közösségeket, az általuk megszervezett faültetésekhez erdészek és kertészek nyújtanak segítséget – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A kistelepüléseknek kiemelten fontos a faültetés, amelyhez facsemetéket és eszközöket is kapnak
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az országos fásítási program eddigi eredményeiről Nagy István elmondta:

– Tavaly szeptember óta 17 ezer hektár új erdő telepítésére adtak be kérelmet a gazdálkodók a Vidékfejlesztési program keretében, így a korábbi pályázatokkal együtt összesen 24 ezer hektárral nőhet hazánk erdőborítottsága.

A miniszter arra buzdítja a gazdákat, hogy minél többen létesítsenek erdőt. A támogatások ráadásul ahhoz is hozzájárulnak, hogy az alacsony jövedelemtermelő képességű, gyenge minőségű mezőgazdasági területeken is versenyképes jövedelmet eredményezzen az erdősítés.

– Kormányzásunk kezdetén, 2010-ben a jelenlegihez hasonló, globális válsággal nézett szembe Magyarország.

Azt vallottuk és valljuk most is, hogy hazánk azért tudott az elsők között kilábalni a világot alapjaiban átrendező krízisen, mert hazánk időben visszatalált történelmi gyökereihez. A vidékfejlesztésre, a vidéki közösségek erejére helyeztük a hangsúlyt,

ezért a mezőgazdaságra és az agráriumban rejlő lehetőségekre támaszkodva állítottuk növekedési pályára a magyar gazdaságot – hangsúlyozta Nagy István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.