Régióelső lesz a magyar gazdaság londoni elemzők szerint

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint a magyar gazdaságban várhatóan előbb kezdődik a kilábalás a koronavírus-járvány okozta sokkból, mint a közép-európai térség többi országában. A növekedés üteme jövőre elérheti a hat százalékot, bár a magyar hazai össztermék értéke valószínűleg még 2022-ben is valamelyest elmarad a járvány előtti szinttől.

Forrás: MTI2021. 04. 26. 20:59
A woman wearing a protective face mask walks out of an underground tube station in the City of London financial district, whilst British stocks tumble as investors fear that the coronavirus outbreak could stall the global economy, London
A woman wearing a protective face mask walks out of an underground tube station in the City of London financial district, whilst British stocks tumble as investors fear that the coronavirus outbreak could stall the global economy, London, Britain, March 9, 2020. REUTERS/Toby Melville - RC2AGF9ASC30 Fotó: Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség kilátásairól összeállított, ma bemutatott átfogó helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jól tartotta magát a tavalyi második járványhullám idején, de az idei első negyedévben valószínűleg még csökkent a hazai össztermék, tekintettel a harmadik hullám megfékezését célzó lezárásokra.

Az első negyedévi visszaesésre utal a tanulmány szerint egyebek mellett az, hogy az ipari termelés értéke kissé, a kiskereskedelmi forgalomé viszont drasztikusan csökkent februárban. A ház szerint emiatt a második negyedév is még gyengén indult. A magyarországi oltási program azonban előbbre tart, mint a térség többi országában, a korlátozások feloldása már megkezdődött, így a kilábalás is várhatóan előbb indul, mint a többi közép-európai gazdaságában – idézte a távirati iroda a Capital Economics előrejelzését. Kiemelték, hogy a tavalyi év végén nőtt a magyar gazdaságnak nyújtott költségvetési támogatás, és a Capital Economics elemzői azzal számolnak, hogy a szakpolitikai alapállás laza marad a jövő évi választásokat megelőző időszakban.

A magyarországi munkapiaci helyzet mindeközben változatlanul feszes, és ez támogatóan hat a háztartási szektor fogyasztási kiadásaira, emellett Magyarország az Európai Unió helyreállítási keretéből érkező folyósítások egyik fő kedvezményezettje lesz. Mindezt egybevetve az elemzőcég az idei év egészére négy, 2022-ben hatszázalékos GDP-növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. Ugyanakkor a magyar hazai össztermék értéke 2022 végén még így is két százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől.

Az üzleti elemzők elismerő szavakkal értékelték a magyar gazdaság ellenállóképességét
Fotó: Reuters

A Capital Economics – most első ízben – 2023-ra is adott prognózist: várakozása szerint abban az évben 4,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság teljesítménye. Ebben a növekedési környezetben az államháztartási hiány és az államadósság-ráta egyidejű, fokozatos csökkenése várható a tavalyi megugrás után. A hazai össztermékhez mért deficit a 2020-ban mért 8,1 százalékról az idén 5,1 százalékra, jövőre 4,3 százalékra, 2023-ban 3,3 százalékra csökken. A GDP-arányos államadósság-ráta a cég számításai szerint a tavalyi 78 százalékról az idei év végéig 76,5 százalékra, 2022-ben 75,5 százalékra, 2023-ban 74,3 százalékra mérséklődik.

A magyar gazdaság növekedési kilátásairól más nagy londoni házak is derűlátó, ugyanakkor a Capital Economics friss prognózisánál valamivel óvatosabb előrejelzéseket közöltek a legutóbbi időszakban. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett térségi prognózisában annak a véleményének adott hangot, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságoknak – mindenekelőtt a visegrádi négyeknek (V4) – pótlólagos beruházási és növekedési lendületet adnak az Európai Unió által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásai. A Fitch szerint ugyanakkor ennek élénkítő hatásai zömmel 2022-ben jelentkeznek majd. A cég ennek alapján azzal számol, hogy a magyar hazai össztermék az idén 3,2 százalékkal, jövőre 5,6 százalékkal növekszik reálértéken.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service a magyar gazdaságról összeállított idei éves országjelentésében kifejtette: a Baa3 szintű magyar államadós-osztályzatra általa érvényben tartott, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz. A Moody's közölte: várakozása szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik. A hitelminősítő a Capital Economics hétfői előrejelzésénél derűlátóbb azzal kapcsolatban, hogy a magyar hazai össztermék mikor érheti el a koronavírus-járvány előtti szintet, a Moody's országjelentése szerint ugyanis ez már jövőre megtörténhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.