Sokan hagyják el a belső pesti kerületeket

Mintegy hatezerrel többen mentek el tavaly a fővárosból, mint amennyien állandó lakosként odaköltöztek, Pest megyében viszont az állandó lakosok száma 15 ezer fővel nőtt.

2019. 10. 19. 14:27
null
Budapest, 2013. május 2. Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitartozása miatt. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) Faragónéval közösen sajtótájékoztatót tartott a lakásban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy hatezerrel többen mentek el tavaly a fővárosból, mint amennyien állandó lakosként odaköltöztek, Pest megyében viszont az állandó lakosok száma 15 ezer fővel nőtt – derül ki a hivatalos demográfiai adatokból.

Ezek alapján Győr-Moson-Sopron megyébe 2405-tel többen költöztek, mint amennyien elhagyták a megyét, Fejér megye többlete mintegy 1500 fő. Összesen tizenkét megyében csökkent a népesség a belföldi vándorlások alapján, de míg például Heves megyében ez csupán negyvenfős csökkenést jelent, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vesztesége több mint háromezer fő.

– A hivatalos statisztikákban szereplő belföldi vándorlások nagy szerepet játszanak egy-egy térség, város lakáspiacán, mert alapvetően befolyásolják a keresletet. Az is látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlettebb régiók vonzóbbak a költözések, azaz a vándorlások szempontjából – mondta az adatokról Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Érdekesen alakulnak a Budapesten belüli költözések is: 2018-ban az elköltözők és odaköltözők mérlege alapján a XI. kerületben a legnagyobb a többlet, mintegy 900 fő, majd két külső kerület – XVIII. és XVII. – következik. Ugyanakkor a VII. kerületből mintegy ezer fővel többen költöztek el, mint amennyien odamentek lakni, a VIII. kerület vesztesége nyolcszáz, a VI. kerületé hatszáz fő. A belső pesti kerületek vesztesége valószínűleg összefüggésben van az elszabaduló lakás­árakkal és a bulinegyed terjedésével.

A hirdetési portál elemzése szerint a kerületi adatok jól látszanak a lakáspiacon is. A többletet felmutató XVIII. és a XVII. kerület a legolcsóbb fővárosi városrészek közé tartozik, ugyanakkor a VI. kerületben már 947 ezer a lakások átlagos kínálati négyzetméterára, a VII. kerületben pedig 868 ezer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.