Szombattól karácsonyig nem lesz idősáv a boltokban

Újabb rendelkezésig, lapunk információi szerint december 25-ig felfüggeszti a kormány a 65 év felettiek idősávját, vagyis ezüstvasárnap hétvégéjétől, szombattól bármikor vásárolhatnak a családok délelőttönként. Úgy tudjuk, nem lesz létszámkorlátozás az üzletekben, és december 24-én sem tervezi a kormány a boltok bezárását.

2020. 12. 11. 17:49
null
A különleges nyitvatartási rend és az időseknek előírt háromórás idősáv is változhat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombattól visszatér a délelőttönként megszokott vásárlási rend az alaptermékeket kínáló üzletekben is, mivel – ahogy azt az Idősügyi Tanács és a szakmai szervezetek is javasolták – a kormány ideiglenesen felfüggesztette a kétórás korlátozást, hogy mindenki számára gördülékenyebb legyen az év végi bevásárlási szezon második, forgalmasabb szakasza, és az érezhetően bővülő fogyasztásban egyetlen napszakban se alakuljon ki tumultus az üzletekben.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) péntek délután megerősítette:

felfüggesztik a 65 év felettiek vásárlási idősávját december 12-étől, szombattól,

egészen addig, amíg másként nem döntenek – úgy tudjuk, a tervek szerint karácsonyig marad a lazított rend.

Újra fokozottabb óvatosságot kérnek az idősebbektől. Fotó: Magyar Nemzet

Ez tehát azt jelenti, hogy

az ezüstvasárnapi hétvégétől a hétköznapokban is a korábbi időkorlátozás nélkül bárki, bármikor vásárolhat az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban is

– az idősebbek eddig is megtehették ezt, míg a 65 év alattiak reggel 8 és 10, illetve 9 és 11 óra között, a veszélyeztetett korosztály kizárólagos idejében nem látogathatták a bevásárlóhelyeket.

Az általános enyhítés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az eddigi fegyelmezett védekezési rend nem mérvadó a továbbiakban. Azt a KTK is hangsúlyozta:

a vásárlások során továbbra is mindenkinek kötelező a maszk viselése.

Az időseket pedig arra kérték, hogy ha tehetik, akkor inkább a hozzátartozók segítségével intézzék a bevásárlásokat, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket.

Nem lesz létszámkorlát

A Magyar Nemzet megtudta: míg az előző napokban arról is szó volt, hogy az idősáv eltörlésével újra növekvő délelőtti kockázatok elkerülésére, illetve a vásárlótömeg kiegyensúlyozott eloszlása érdekében valamennyi üzletben lengyel mintára elrendelik a négyzetméter alapú létszámkorlátozást, ebből a fölvetésből mégsem születik szabályozás.

Az időseknek továbbra is át kell gondolni, érdemes-e útra kelniük egy-egy beszerzés miatt. Fotó: Kurucz Árpád

Azért vethették el a megfelelő védőtávolság betartásán alapuló központi korlátozást az üzletekben, mivel azt több láncnál már önkéntes alapon is alkalmazzák az elérhető bevásárlókocsik, -kosarak számának szabályozásával, így egy-egy üzletbe eleve nem tudnak annál többen betérni, ahányan a járványvédelmi előírások szerint optimális lehet. Emellett, mivel annyira sokféle boltfajta létezik, nem lehet egységes, mindenki számára elfogadható megoldással élni.

Ezért

szombattól minden korábbinál nagyobb felelősség hárul a vásárlókra valamennyi korosztályban,

hogy fegyelmezetten, tudatos védekezéssel ügyeljenek a saját és az embertársaik egészségére, miközben a karácsony előtti beszerzéseket intézik.

Szenteste délelőttjén is nyitva maradnak az üzletek

A napokban szó esett a december 24-i vásárlási lehetőségekről is. Akadt olyan szervezet, amelyik azt javasolta az operatív törzsnek, hogy szenteste napjára eleve zárják be az egyébként túlnyomórészt délig, de legfeljebb 14 óráig nyitva tartó, alapvető élelmiszereket is kínáló boltokat – az iparcikkeket forgalmazó kereskedők jellemzően a karácsony előtti napon már ki sem nyitnak.

Ezt azonban elvetette a kormány, és

a mostani információk szerint nem tervezik, hogy az idősávon kívül más változásról is döntenek, például szenteste délelőttjére központi bezárást vagy más korlátozást rendelnek el,

ami ugyanakkor a járványhelyzet alakulásától függően továbbra is képlékeny.

Délelőttönként visszatérhetnek a 65 év alattiak, ezért a maszkviselés és az egymásra figyelés minden korábbinál fontosabb lesz. Fotó: Havran Zoltán

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint

az idősek idősávjának felfüggesztése jelenti a legjobb megoldást a karácsonyi szezon gördülékeny biztosítása érdekében,

a döntéssel a kormány a javaslatok tükrében az aktuális járványhelyzetből indult ki, és optimálisan mérte fel a helyzetet. A friss változás kapcsán a szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy

a 19 órai zárás továbbra is érvényes valamennyi kereskedelmi egység esetén – ennek alapja a 20 órától érvényes kijárási korlátozás, amiben a védekezés érdekében továbbra sem várható változtatás.

– Változatlanul a járványhelyzet az elsődleges szempont mindannyiunk számára, ami meghatározó a kormány és a járványügyi szakértők döntéseiben is. A legfontosabb bolti eszközök a maszk és a védőtávolság figyelembevétele lesz az elkövetkező időszakban – emelte ki a főtitkár.

Könnyebb a bevásárlás vidéken

– A szakmai szövetségek mindegyike azt kérte, hogy a döntéshozók legalább átmenetileg, karácsonyig függesszék fel az idősávot, mert azt mostanra a bolti forgalmi adatok is megmutatták, hogy a járványveszély már fokozottabb lett azokban a napszakokban, amikor nem volt korlátozott a vásárlás és az idősek szabadon járhatták az üzleteket. Az észszerű gyakorlatnak megfelelő, kedvező döntés született – közölte lapunkkal a magyar vidéki bolthálózat, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

Zs. Szőke Zoltán elmondta:

vidéken különösen problémás lehetett volna, hogy az ünnepek előtti forgalmas időszakban délelőttönként a jellemzően csak délig üzemelő élelmiszerboltokban hétvégente egy-két óra marad a családi bevásárlásra,

amire a vidéki életmódban kialakult szokások alapján az sem lett volna jó megoldás, ha hosszabbra vált a üzlet nyitvatartása.

– Egyetértenek az idősebbek is a változtatással, mert belátják, hogy továbbra is az egyének távolságtartása, a boltokon belül pedig a megfelelő körülmények biztosítása, az egymásra figyelés, a biztonságos beszerzések támogatása a lényeges – jegyezte meg Zs. Szőke Zoltán.

Idősáv nélkül is sűrű látogatottság jöhet a boltokban, mivel megmaradt a 19 órai zárás. Fotó: Mirkó István

Az elnök szerint viszont már akadnak, akik a friss döntés nyomán megkérdőjelezik az idősáv korábbi létjogosultságát, ám látni kell, hogy csupán az történt:

egy korábbi intézkedésről szóló jogszabályt a gyakorlati tapasztalatok alapján éppen időben, az ünnepi szezon felénél az aktuális viszonyokhoz igazítottak,

ahogy az a járványügyi szakemberek és a kereskedelmi szereplők egyeztetéseiből optimálisan lehetséges volt.

További enyhítés a cél

– Nemrég szakszervezetünk vetette fel, hogy az idősáv mellett megmaradt szabad vásárlási lehetőség miatt a 65 év felettiek nemcsak a saját időpontjaikban, hanem

délutánonként is gyakran megfordultak az üzletekben. Ez eleve kockázatosabb, míg a munkavállaló, aktívabb réteg számára érezhetően leszűkültek a mindennapos beszerzések lehetőségei. Jó döntést hozott a kormány

– közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba felidézte: a boltokból azt is jelezték, hogy előfordultak generációs feszültségek, illetve akadt, ahol a kereskedők úgy érzékelték, hogy a kizárólagos idősávból az érintettek költekezésének egy része más napszakokba vándorolt át.

A családtagok szerepe idén különösen jelentős, akik már a felkészülés idején is biztonságosan megoldhatják a bevásárlásokat. Fotó: MTI/Vajda János

– Emiatt

a növekvő bolti forgalomban konstruktív megoldás lesz a kiegyenlített vásárlási idő, amivel a dolgozók napi feladatai is könnyebbé válnak,

például nem kell igazolványt elkérni az idősebb vevőktől, ha az alkalmazott bizonytalan a vásárló korában – állapította meg. Bubenkó kitért rá: egyre közeledve a karácsonyhoz, ami az idén mindenki számára lemondásokkal jár, a családok igyekeznek megteremteni a megfelelő körülményeket a vásárlásokkal is.

– Mindenki fáradt, kimerült ettől a rendkívüli évtől, de

most újabb két hétig szükséges a már megtapasztalt fegyelmezettség a boltokban, hogy az ünnepi időszak után már további enyhítések jöhessenek

– emelte ki a szakszervezeti vezető.

Üdvözlik a döntést a hazai láncok is

– Az idősáv felfüggesztésére várhatóan újra változnak a vásárlási szokások. Tapasztalataink szerint

így jobban el tudjuk kerülni a tumultust az üzletekben, kedvezőbben eloszlanak majd a vásárlók

a nyitva tartás alatt a karácsonyi felkészülés idejének forgalmasabb időszakában – ezt Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója jegyezte meg a Magyar Nemzetnek.

Minden korosztály számára biztonságosabb, ha egyenletesen oszlik el a tömeg
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is reagált a döntés kapcsán. Neubauer Katalin főtitkár a vállalkozások képviseletében közölte: nagyon fontos és jó döntés volt az idősáv eltörlése a karácsonyi csúcsforgalomban.

– Tartottunk attól, hogy a napokban felröppent hírek alapján az idősáv helyett esetleg egyéb, még nehezebben kezelhető korlátozás lép életbe.

A kereskedők és a vásárlóközönség nevében is köszönjük a döntést

– fogalmazott a főtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.