Szupergyors internetet kapott Monor, Dabas és Gyál járása

Újabb 18 ezer végponton vált elérhetővé a nagy sebességű, széles sávú internet.

Magyar Nemzet
2020. 07. 22. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három közép-magyarországi régióban tejesítette hálózatfejlesztési munkálatait a Vodafone Magyarország a Szupergyors internet program (SZIP) keretében – ezzel újabb, mintegy 18 ezer végponton tette hozzáférhetővé a nagy sebességű széles sávú internetelérést. Lakossági és üzleti előfizetők, iskolák és közigazgatási intézmények másodpercenkénti több száz megabites sebességgel kapcsolódhatnak a világhálóra a Monori, a Dabasi és a Gyáli járásban.

A kormány a Nemzeti infokommunikációs stratégia célkitűzéseként vállalta, hogy

2020-ra minden háztartás számára elérhető legyen a legalább 30 Mbps sebességű internetelérés és a háztartások legalább felénél száz Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felmérte a magyar települések szélessávú-piaci helyzetét és azonosította azokat a térségeket, településeket, ahol akkor nem állt rendelkezésre a 30 Mbps sebesség biztosításához szükséges hálózati infrastruktúra. A KIFÜ járásonként írt ki pályázatot, ahol előre meghatározott paraméterekkel várta a telekommunikációs cégek pályázatait.

A digitalizáció adta előnyök, a széles sávú hálózatok mindenki számára elérhetőek kellenek hogy legyenek, hiszen a modern gazdaság alapja az infokommunikációs technológiák legszélesebb körű használatának biztosítása. A digitalizációs fejlesztések terén Magyarország jól halad, ezt mutatja részben a júniusban megjelent 2020. évi Digital Economy and Society Index (DESI) is, amelynek a hálózatok fejlettségét jelző mutatójában egy év alatt a 16-ról a 7. helyre ugrottunk – mondta a fejlesztés átadása alkalmából Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

A UPC a Vodafone jogelődjeként 2017 elején három – a Monori, a Dabasi és a Gyáli – közép-magyarországi járásban, összesen 14 településen nyerte meg a teljes egészében hazai finanszírozású pályázatot, a projektet a Vodafone Magyarország fejezte be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.