Timmermans a gazdák helyett Greta Thunberg elvárására figyel

Egy hét múlva ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a tagállamok agrárminiszterei, az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselői. A botrányos májusi csúcstalálkozót követően több tagállam minisztere is azt hangsúlyozta: Frans Timmermans, a bizottság alelnöke áll a megállapodás útjában. Julia Klöckner német agrárminiszter egyenesen azzal vádolta az alelnököt, hogy túllépve hatáskörén rombolja az Európai Bizottság hitelességét.

Nagy Kristóf
2021. 06. 22. 7:30
Swedish environmental activist Greta Thunberg takes part in a protest claiming for urgent measures to combat climate change in Paris
A 16 éves svéd diáklány (középen) a megmozdulások kampányarcává vált Fotó: Philippe Wojazer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrányba fulladt május végi, háromoldalú ­csúcs után ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a jövő hét elején az Európai Unió tagállamainak az agrárminiszterei, valamint az Európai Parlament és az Euró­pai Bizottság képviselői annak érdekében, hogy még a portugál uniós elnökség idején megállapodjanak az új közös agrárpolitikáról, vagyis a gazdák jövőjéről.

A legutóbbi, május végi csúcstalálkozó kudarcának a tanulságait a tagállamok képviselői a napokban informális találkozón vitatták meg, megerősítve korábbi álláspontjukat, amely szerint

az alku kudarcáért az Európai Bizottság alelnöke okolható.

Frans Timmermans már a ­májusi csúcs után kemény bírálatokat kapott többek közt a magyar agrárminisztertől is. Nagy István akkor a Magyar Nemzetnek azt mondta,

a zöldmegállapodásért felelős alelnök túlterjeszkedett hatáskörén, és az Európai Bizottság jogalap nélkül próbálta az utolsó pillanatban a tagországokra erőltetni javaslatait, ami hátrányosan érintette volna a gazdákat és jelentős élelmiszer-dráguláshoz vezetett volna. A tagállamok azonban ­egybehangzóan elutasították a javaslatot.

Julia Klöckner, Németország mezőgazdasági minisztere a napokban azt hangsúlyozta,

amennyiben Frans Timmermans és a bizottság a soron következő háromoldalú csúcstalálkozón nem változtat tárgyalási stratégiá­ján, a jövő heti találkozón sem lesz megállapodás.

A német miniszter elismerte, hogy a miniszterek tanácsának az októberben elfogadott álláspontja valóban kevésbé ambíciózus zöldcélokat fogalmaz meg, ám a parlament tervei csődbe juttatnák az európai gazdákat.

Julia Klöckner megerősítette: pártállástól és tagállamtól függetlenül a miniszterek egybehangzó véleménye, hogy Timmermans veszélyezteti az Európai Bizottság hitelességét és a közös agrárpolitika jövőjét.

A Politico beszámolója szerint Luis Planas, Spanyolország agrárminisztere is felháborodásának adott hangot. A kormányzó baloldali, Timmermans­szal egy európai pártszövetségben helyet foglaló Spanyol Szocialista Munkáspárt minisztere egyenesen részrehajlással vádolta Brüsszelt. Álláspontja szerint

Brüsszel közvetítőszerepe helyett az Európai Parlament saját elemeivel kiegészített javaslatát részesítette előnyben a tagállamokkal szemben.

A lap arra is rámutatott, hogy Frans Timmermanst nemcsak a tagállamok bírálják, hanem Greta Thunberg is. A svéd klímaaktivista és a mögötte felsorakozó civil zöldszervezetek azt követelik az alelnöktől, hogy az uniós mezőgazdaság jövője a lehető legnagyobb mértékben tartalmazza azokat a célokat, amelyek hozzájárulnak a zöldebb, fenntarthatóbb termeléshez.

Jelenleg tehát úgy tűnik, a tagállamok minisztereire nehezedő brüsszeli nyomásgyakorlásnak meghatározó oka Greta Thunberg, a zöldszervezetek és más NGO-k nyomásgyakorlása.

A miniszterek, valamint a meghatározó európai és hazai gazdálkodói érdekképviseletek és az agrárszakértők egybehangzó véleménye ugyanakkor az, hogy az Európai Bizottság és a civilek elképzelései súlyos terhet rónának a gazdálkodókra, a versenyképességüket csökkentve.

Julia Klöckner német agrárminiszter is azt hangsúlyozta, Frans Timmermans áll az agrárreform és a gazdák útjában
Fotó: Europress/AFP/Swen Pfortner

Teret nyernének a harmadik országból érkező élelmiszerek, amelyek azért tudnának megfizethetőbb áron eljutni az európai fogyasztók asztalára, mert az unió­ban kötelező, zöldebb termelésre vonatkozó terveket nem kellene betartaniuk, ezáltal az olcsóbb előállítás versenyelőnyt jelentene nekik.

Az európai fogyasztók nagy része ellenben kevésbé ellenőrzött, kétes körülmények között előállított áruhoz jutna hozzá, míg a drága európai élelmiszer csak egy szűk rétegnek lenne megfizethető.

A tagállamok ezzel szemben úgy látják, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció segítené a vegyszerhasználat csökkentését, valamint más, talaj- és környezetkímélő termelési technológiák alkalmazását kellene támogatni a túlzó és megterhelő szabályozás helyett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.