Új szabályok segítik a gazdák és a borászatok versenyképességét

Több, az agrárium szereplőit érintő törvénymódosításról is határozott az Országgyűlés, ezek célja a felelős gazdálkodás elősegítése. A képviselők megszavazták az új borászati törvényt, és elfogadták a kútamnesztiaként is emlegetett vízgazdálkodási törvényt.

Nagy Kristóf
2020. 12. 16. 19:50
null
Az öntözési célú, korábban szabálytalanul létesített kutakat be kell, hogy jelentsék a gazdák Fotó: Németh András Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány elkötelezett a felelős hal- és vízgazdálkodás gyakorlásában, és a magyar szőlészet és borászat versenyképességének javításában – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mai ülésén.

Jön a kútamnesztia és a gazdák bejelentési kötelezettsége

A képviselők elfogadták a vízgazdálkodási törvény módosítását. A kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb, illetve az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra vonatkozik.

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk,

a módosítás célja, hogy az önkéntes, szankciómentes bejelentésnek köszönhetően kiderüljön, a valóságban mennyi illegálisan létesített kútból öntöznek a gazdálkodók.

Emellett a jövőben az érintett kutakra felszerelt vízmérő segítségével mérhetővé válna a tényleges vízfelhasználás.

A parlament emellett eltörölte a jelenleg kötelező engedélyezést, és előzetes bejelentéshez kötötte az ötven méternél nem mélyebb, illetve az első vízzáró réteget el nem érő kutak öntözési célú fúrását.

 

Az öntözési célú, korábban szabálytalanul létesített kutakat be kell jelenteniük a gazdáknak
Fotó: Németh András Péter

Új időszámítás köszönt a szőlészekre, borászokra

Szintén megszavazták a képviselők az új szőlészeti és borászati törvényt.

A jelenlegi, 2004-es törvényt váltó szabályozás növeli az ágazat hatékonyságát, fenntarthatóságát és jövedelmezőségét, az adminisztrációs terhek csökkentése mellett, míg a visszaélések lehetőségét szűkíti.

Az adminisztráció egyszerűsítésével és az online pincekönyv bevezetésével naprakész információkhoz lehet majd hozzájutni, valamint a hatósági bizonyítványok is átláthatóbbá válnak.

Eljárt az idő a jelenlegi szabályozás felett, az új törvény versenyképesebbé teszi a szőlészek és borászok tevékenységét
Fotó: PEXELS

A törvény az egész magyar borágazatot lefedi.

Változott a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény is. Az új szabályozás a horgásztársadalom igényei alapján készült, megfelel az ökológiai szempontoknak és a halgazdálkodási elvárásoknak.

Zöld jelzést adott az átmenet éveinek az Európai Parlament

Jövőre és 2022-ben is a jelenlegi agrárpolitika elvárásai, iránymutatásai szerint gazdálkodhatnak az Európai Unió termelői. Az Európai Parlament szerdán megszavazott törvénye azért fontos, mert az új közös agrárpolitika (KAP) elfogadása tovább csúszik, emellett a jelentős változásokkal járó, gazdálkodási irányokat tartalmazó csomagban foglalt szempontok komoly felkészülést igényelnek. A két átmeneti évben a jelenlegi gyakorlat szerint folytatódhat a gazdálkodáshoz kötött pénzek és a vidékfejlesztési források kifizetése. Az EP-képviselők emellett megszavazták a következő két évben a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére fordítandó nyolcmilliárd eurós támogatás felhasználásának részleteit, de döntöttek az állatbetegségek és az időjárás okozta károk mérséklésére felhasználható rugalmasabb támogatásról is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.