Változóban a munkaerőpiac

Csökkenni kezdett a harmadik negyedévben bizonyos ágazatokban a munkaerőhiány. Ezzel szemben a magas hozzáadott értékű szektorokban, valamint a turizmus és vendéglátás területein is megnőtt a kereslet. Utóbbi területeken a szezonmunkákat akár 30 százalékkal magasabb bérezéssel hirdették, mint egy évvel korábban.

Nagy Kristóf
2019. 10. 14. 7:32
null
Telítődnek a pozíciók a gyártás területein, miközben a jelentkezők száma növekszik Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerőpiacon megjelent új hirdetések és az állásra jelentkezések számai arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett – derül ki a Profession.hu harmadik negyedévre vonatkozó felméréséből. Ezzel az ­online állásportál piaci információi alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal által is jelzett tendenciát: a második negyedévben már érdemben mérséklődött a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszféra munkaerőhiányos területein.

Az álláshirdetések között ugyanakkor megugrott a nyári szezonmunkák száma, elsősorban a turizmus és a vendéglátás területein idén is hatalmas volt az igény. Ez utóbbi területeken a munkaadók, szintén idényjelleggel, tetemes bérnöveléssel próbálták kezelni a helyzetet. Elsősorban a pultosok, pincérek, valamint az ágazat egyéb szellemi és fizikai foglalkozású területein betöltetlen munkaköröknél jelent meg a legtöbb olyan hirdetés, ahol a bérezést már feltüntették. A Profession.hu elemzésében kiemelte: ezeknél az állásoknál ugyanis 2018 harmadik negyedévéhez képest idén körülbelül 30 százalékkal magasabb jövedelmeket hirdettek, átlagosan nettó 291,5 ezer forintot ígértek. Ez hatékony lépésnek bizonyult, mivel a jelentkezések száma éves összehasonlításban 18 százalékkal gyarapodott a harmadik negyedévben.

Telítődnek a pozíciók a gyártás területein, miközben a jelentkezők száma növekszik
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Szintén komoly élénkülést hozott a július és augusztus közötti időszak az építőiparban, ahol 23 százalékos fejlődést tapasztaltak. A mérnöki állásoknál is tetemes az előrelépés, hiszen az elmúlt év azonos időszakához képest idén 17 százalékkal többen jelentkeztek. Telítődés tapasztalható ugyanakkor a gyártás területein, illetve az IT-szektorban – számolt be a ­Profession.hu. A hirdetésszámok ugyanis csökkentek, míg a hirdetésekre beadott jelentkezések száma növekedett. Mindez azt jelzi, hogy ezekben a szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány mérséklődni kezdett.

A közlemény kitért Magyarország egyik legnagyobb beruházása, a debreceni BMW-gyár várható munkaerő­piaci hatásaira is. A beruházás jelei már láthatók, mivel Hajdú-Bihar megyében az elmúlt negyedévben – a 2018. évi hasonló adatokhoz képest – szakmunkás munkakörre 24 százalékkal, gyártási feladatokra 48 százalékkal, míg mérnöki területekre kimagasló, 65 százalékkal nőtt a hirdetésszám.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.