Veszíthet értékéből a járvány után Budapest belvárosa

Bő másfél évtized alatt – az általánosan jellemző felértékelődés mellett – átrendeződött a budapesti kerületek árrangsora. A bulinegyed kialakulása, az airbnb-zés megjelenése a pesti belváros kerületeit sokkal jobban megdrágította, mint a budai kerületeket. A koronavírus-járvánnyal visszaeső turizmus és a zöld területek felértékelődése viszont újabb átrendeződést hozhat a budai hegyvidéki részek javára.

2020. 06. 01. 8:44
null
A Hunyadi tér igazi közösségi térré vált Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Ingatlanpont adóhivatali adatokon nyugvó elemzése szerint tizenhat év alatt – 2003 és 2019 között – három és félszeresére nőttek a lakásárak Belváros-Lipótvárosban. Ezzel Budapest V. kerülete – ahol most csaknem egymillió forintot tesz ki az átlagos négyzetméterár – nagyot lépett előre a fővárosi árrangsorban: 2003-ban még a budai I., II. és XII. kerület volt a három legdrágább városrész.

Az elemzés szerint bő másfél évtized folyamatai alapján a legszembetűnőbb változás, hogy

zárul az árolló a pesti belváros és a budai hegyvidéki részek között.

2003-ban például ötven százalékkal volt drágább az I. kerület a VII. kerületnél, ami 2019-re 15 százalékra csökkent. Korábban a XII. kerület árai negyven százalékkal haladták meg a VI. kerületét, mára viszont Terézváros egy hajszállal meg is előzte a Hegyvidéket.

– A koncepcionálisan tervezett fejlesztések, például a belváros nemzetközi trendeknek megfelelő felfuttatása, a közlekedés és az ott lakókat kiszolgáló infrastruktúra javítása, a városrehabilitáció vagy a lakásépítések mellett sok esetben előre nem látható tényezők határozzák meg, hogy melyik kerület lép előre és melyik csúszik vissza a lakásvásárlók keresettségi listáján s így közvetetten az árrangsorban – mondta az elemzésben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A szakértő külön kiemelte

a pesti bulinegyed kialakulását, a turistákra épülő szálláskiadás, főként az airbnb-zés robbanásszerű elterjedését, ami jelentősen felhajtotta az ingatlanárakat a környéken.

Tizenhét évvel ezelőtt például valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy 2019-re 241 százalékkal emelkednek a lakásárak a VII. kerületben. A VI. kerület eközben 230 százalékos áremelkedéssel a negyedik legdrágább kerületté lépett elő.

Valkó Dávid szerint a koronavírus-járvánnyal bővült azoknak a bizonytalansági tényezőknek a köre, amelyek átrendezhetik a budapesti kerületek árlistáját. Érdekes kérdés például, hogy a rövidtávú lakáskiadást pörgető turizmus leállása és a befektetési céllal vásárlók arányának tavaly óta szembetűnő visszaesése hogyan csapódik le hosszabb távon a keresletben és az árakban a pesti belvárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.