Brexit: maradt a patthelyzet

Legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők tegnap hajnalban véget ért csúcsértekezletén a brexit dátumának ügyében. Eszerint ha idő előtt mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő szerződést, akkor a következő hónap első napján automatikusan megszűnik a brit tagság. Ha a szigetország május 22-ig nem hagyja jóvá a megállapodást, részt kell vennie az EP-választásokon. Amennyiben ezt nem teszi meg, június 1-jén kiesik az Európai Unióból.

2019. 04. 12. 6:50
MAY, Theresa
May szerint gyakorolni kell a kompromisszumkeresést Fotó: MTI/AP/Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű, hogy a labda Nagy-Britannia térfelén pattog. A kormány szeretné elkerülni, hogy részt kelljen vennünk az európai választásokon, ehhez azonban a brit parlamentnek mielőbb el kell fogadnia a kilépési megállapodást. Csak remélni tudom, hogy sikerrel jár a terv. Ha mégsem jönne össze, ez esetben biztos vagyok benne, hogy mindent megteszünk az európai választások sikeres lebonyolítása érdekében – összegezte lapunknak a brit kilépés helyzetét Ashley Fox konzervatív európai parlamenti képviselő.

Theresa May miniszterelnök tegnap délután a londoni parlamentben prezentálta a rendkívüli csúcstalálkozó eredményeit, mondván: tisztában van vele, hogy az ország frusztrált a kilépés megismételt halasztása miatt. – Kötelezettségünk, hogy teljesítsük a polgárok akaratát – szögezte le, azt szorgalmazva: Nagy-Britanniának minél előbb, rendezett módon kell maga mögött hagynia az uniót. Mint mondta, továbbra is a parlament kezében van a döntés a kilépés pontos dátumáról, így amennyiben a ház elfogadja a kilépési megállapodást, lehetséges, hogy a szigetország az EP-választásokon való részvétel nélkül tud távozni az EU-ból.

A kormányfő egyúttal bejelentette, bármennyire is idegen a brit politikától a kompromisszumkeresés, a Konzervatív Pártnak és a Munkáspártnak együtt kell működnie. Amennyiben a kétoldalú egyeztetések kudarccal végződnek, a kormány véleménynyilvánító szavazásokon kérheti ki az alsóház véleményét.

May szerint gyakorolni kell a kompromisszumkeresést
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Árulkodó, hogy a legnagyobb ellenzéki párt soraiban már most arról beszélnek, hogy a sikertelen egyeztetések esetén gyakorlatilag bármelyik brexitforgatókönyv – köztük a Munkáspárt által hivatalosan is felkarolt második, EU-tagságról szóló népszavazás – is megvalósulhat. Bár a szerdai csúcs végeztével több vezető – köztük Angela Merkel német, illetve Sebastian Kurz osztrák kancellár is – annak a véleménynek adott hangot, hogy sikerült elkerülni a kemény brexitet, a londoni sajtó továbbra is szkeptikus. A Finan­cial Times szerint bizonytalan, hogy a britek bármire is mennének a féléves halasztással, a szerdai csúcs ideje alatt pedig arról írtak, hogy ismét nagy a mozgolódás May leváltásáért.

A kormányfő sorsát akár az európai választások is megpecsételhetik, ugyanis a friss közvélemény-kutatások mindössze 24 százalékra becsülik a konzervatívok támogatottságát, a Munkáspárt pedig jelenleg a voksok körülbelül harminc százalékát tudhatja magáénak.

Mindemellett az ­euroszkeptikusok is megerősödhetnek. Sokatmondó, hogy tegnap az északír unionisták – a May-féle kilépési megállapodás fő kritikusai – szóvivője a sajtónak arról beszélt: nem bánná Nigel Farage diadalmenetét, ha ez kell ahhoz, hogy a britek véleménye meghallgattasson. A konzervatívok keményvonalas kilépéspárti frakciócsoportjának részéről pedig nemrég azzal fenyegették meg az uniót: az EP-választások után a britek trójai falóként térnek majd vissza az uniós intézményekbe. Ezt kiküszöbölve szerdán Theresa May arra is ígéretet tett Brüsszelben, hogy ameddig a szigetország hivatalosan EU-tag, konstruktív módon segíti a közösséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.