Nézeteltérések Oszakában

Felsorolni is nehéz a pénteken kezdődő G20-as csúcstalálkozón felmerülő konfliktusokat; ezek többségét ezúttal is az Egyesült Államok karakteres külpolitikája hozza felszínre. Az oszakai találkozón még a zárónyilatkozat elfogadása is kérdéses lehet, miután a politikai előmunkálatokat végzők több kérdésben sem tudták összehangolni az egyes kormányok álláspontját.

Buzna Viktor
2019. 06. 27. 19:04
G20 leaders summit in Osaka
Nyitják Oszakában az amerikai elnöki repülőgép ajtaját. A zárónyilatkozat szövegéről még viták folynakl Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár 2011 óta évente csak egyszer találkoznak egymással a tizenkilenc G20-ország, valamint az Európai Unió vezetői, a pénteken Japánban, Oszakában kezdődő csúcstalálkozóra mégis rövid időn belül sor került. Mindössze hét hónapja tartották meg Argentína fővárosában, Buenos Airesben a legutóbbi csúcsot, az azóta eltelt időszakban azonban bőven történt olyan esemény a nagypolitikában, ami indokolttá teszi a világ vezető hatalmainak találkozóját. Kudarcot vallott például az argentíniai csúcs egyik kiemelt célkitűzése: az Egyesült Államoknak és Kínának nem sikerült megállapodnia a közöttük feszülő kereskedelmi vitában. A tárgyalásokat eredetileg március elején kellett volna lezárniuk, a felek azonban később háromszor is hosszabbítottak. Májusban végül felfüggesztették a párbeszédet, a tárgyalóasztalhoz most Oszakában tér vissza Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök. Az sem ad okot az optimizmusra, hogy megakadt az enyhülési folyamat Észak-Koreával.

Februárban alig leplezett csalódottsággal hagyta el a hanoi csúcs helyszínét Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető: az amerikai követelés, vagyis a nukleáris fegyverkezési program felszámolása irreális elvárásnak bizonyult az ázsiai remeteállam esetében. A napokban pedig kis híján háború indult az Egyesült Államok és Irán között, miután a perzsa állam lelőtt egy amerikai katonai drónt. Oroszország jelezte, egy fegyveres konfliktus esetén nem hagyja magára Iránt. De említést érdemel az is, hogy az Európai Unióban új törésvonalakat hozott a felszínre a tavaszi uniós parlamenti választás, az, hogy Hongkongban szokatlan indulattal tüntetnek Kína ellen, valamint az is, hogy a globális politika egyre meghatározóbb témájává válik a klímaváltozás.

Nyitják Oszakában az amerikai elnöki repülőgép ajtaját. A zárónyilatkozat szövegéről még viták folynakl
Fotó: Reuters

Mindez várhatóan téma lesz Japánban, az esemény margójára szervezett kétoldalú találkozók alatt is. A G20-csúcs hangulatát nemcsak az eseménydús időszak, de Trump harcias Twitter-üzenete is előrevetíti. – Az Air Force One-on vagyok, indulok megmenteni a szabad világot – búcsúzott az amerikai kormánygép fedélzetéről az elnök, aki tegnap meg is érkezett a japán nagyvárosba. A kínai államfő mellett Trump találkozni fog Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Szintén tárgyalóasztalhoz ül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel; ez esetben szintén kereskedelmi nézeteltérések szerepelnek a napirend élén.

Bár divatos minden konfliktus eredőjeként rendre az amerikai elnököt beállítani, a helyzet ezúttal is bonyolultabb. Legalábbis erre utal a hír, amely szerint a politikai előmunkálatokat elvégző úgynevezett serpák nem tudtak megállapodni a közös zárónyilatkozat szövegében. A Financial Times szerint nincs egyetértés például amiatt, hogy az európai kormányok ragaszkodnak a protekcionizmus elleni fellépés szövegbe illesztéséhez. Eltérnek továbbá az álláspontok a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) jövőjét illetően, de a klímaváltozás ügyében sem körvonalazódik a közös nevező. A hongkongi tüntetők kezdeményezték, hogy a G20-csoport foglalkozzon a Kína által támogatott, ám a tömegmegmozdulások hatására felfüggesztett kiadatási jogszabály ügyével. Válaszul azonban Peking közölte: a hongkongi történések Kína belügyeihez tartoznak, ezért nem engedik, hogy azok a csúcson napirendre kerüljenek.

TAKOJAKI ÉS BORDÉLYTILALOM

A többi közt a legmodernebb toalett-technológiával, a 70 év feletti hölgyekből álló helyi énekesbanda az alkalomhoz illő rapdalával, valamint bordélytilalommal várja Oszaka a G20-ak csoportját alkotó országok ma kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának magas rangú politikusait és küldöttségeit. Mint arról több ázsiai médium is beszámolt, Japán második legnagyobb városa óriási elismerésként éli meg, hogy a szigetországban először megrendezett esemény okán a világ legfontosabb vezetőit láthatja vendégül a hét végén, így a csúcstalálkozó a közel húszmilliós lakosú metropolisz minden szegletét megihleti. Az éttermekben megjelentek a G20-tematikájú főételek, mint például a takojaki, a tésztával tálalt sültpolip-különlegesség, a vendéglátóhelyek tulajdonosai pedig még arra is figyelnek, hogy az ételeket a G20-tagországok jellegzetes kuriózumaival szolgálják fel, mint például orosz kaviárral vagy amerikai BBQ-szósszal. Még a szexmunkások is úgy döntöttek, hogy kiveszik a részüket az előkészületekből, írta a CNA szingapúri hírportál, amely szerint Hirohito császár 1989-es temetése óta először zárják be a híres-hírhedt vöröslámpás negyed mintegy 159 bordélyházát, hogy ezzel se zavarják meg a városba érkező mintegy 30 ezer politikust, diplomatát és újságírót. A legújabb vécétechnológia is a hét végén debütál Oszakában: az új készülékek a korábbi egy perc helyett már húsz másodperc alatt is képesek feltölteni az öblítőtartályt, hogy ezzel is időt spóroljanak meg a fontos vendégeknek. A városnak egyébként hosszú távon is kulcsfontosságú, hogy jól szerepeljen, hiszen a metropolisz rendezi 2025-ben a világkiállítást, ráadásul az oszakai vezetésnek az is szerepel a céljai között, hogy nemzetközi kaszinókat csalogasson a térségbe. Mindenesetre nem bízzák a véletlenre, hogy minden a tervek szerint haladjon. Noha a távol-keleti országban gyakorlatilag nincs bűnözés, a hét végén mintegy 32 ezer rendőr ügyel majd a látogatók biztonságára. (Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.