Olasz államfő: Nagy lehetőséget kínál a falak nélküli Európa

Nagy lehetőséget kínál a falak nélküli Európa, hogy polgárai saját sorsuk alakítói legyenek – jelentette ki szombaton Sergio Mattarella olasz államfő a Berlint kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójának alkalmából.

Forrás: MTI2019. 11. 09. 17:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek” – olvasható az olasz államfő közleményében.

Hangsúlyozta: a berlini fal majdnem harminc éven át volt Európa megosztottságának és több millió polgárára gyakorolt kényszer lehangoló jelképe. 1989. november 9 új történelmi korszakot nyitott meg Németország, a kontinens, valamint az egész világ számára – fogalmazott Mattarella.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő Facebook-oldalán szintén arról írt, hogy 1989. november 9-én a bátorság, a szabadság és a demokrácia aratott győzelmet. Talán első alkalommal került akkor elérhető közelségbe az egyesített Európa gondolata – hangsúlyozta Van der Bellen.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár közleményében azt emelte ki, hogy a fal ledöntése korszakhatárt jelentett a kontinens történetében, és elengedhetetlen volt Európa egysége végett. A még meglévő kihívások és különbségek ellenére szoros európai szomszédságban élünk, amelyet a béke és szabadság jellemez – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében arról írt, hogy 30 éve a fal nem egyszerűen csak leomlott, azt a szabadság eszméjétől fellelkesült férfiak és nők ezreinek bátorsága döntötte le megnyitva az utat Németország újraegyesítése és Európa egysége előtt.

A balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország külügyminiszterei közös nyilatkozatban emlékeztek meg a berlini fal lebontásáról. Ez volt a kommunista zsarnokság összeomlásának kezdete Európában – fogalmazott Urmas Reinsalu észt, Edgars Rinkevics lett és Linas Linkevicius litván külügyi tárcavezető az állásfoglalásban. A berlini fal leomlásával az elzárt nemzetek visszatérhettek a szabad és demokratikus Európa családjába – tették hozzá.

A balti államok egyben Európa egységére szólítottak fel: Össze kell tartanunk, és ezáltal kell biztosítanunk, hogy az európai nemzetek megosztására és az újabb falak építésére irányuló kísérletek soha ne legyenek eredményesek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.