Dél-Koreában nőtt a fertőzöttek száma

Forrás: MTI2020. 03. 18. 9:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea fővárosi régiójában tovább nőtt a fertőzöttek száma szerdára virradóra, Indonéziában hatóságilag szabályozzák az alapvető élelmiszerek árát, a Fülöp-szigeteki egészségügyi hatóságok otthonmaradásra szólították fel a lakosságot, Malajziában pedig részleges karantént vezettek be.

Dél-Koreában a főváros melletti Kjonggi tartományból 15 új esetet jelentettek, így a dél-koreai betegségellenőrzési és megelőzési központ (KCDC) szerint Kjonggiban ezzel 277-re nőtt a fertőzöttek száma. Szöulból öt új esetről számoltak be, ezzel itt 270 regisztrált fertőzöttről tudnak. Az öt új fertőzött Európából, illetve az Egyesült Államokból érkezett.

Ugyanekkor az országban az elmúlt négy napban az új fertőzöttek száma 100 alatt maradt.

A malajziai kormány részleges karantént rendelt el az országban, miután a fertőzések számában Délkelet-Ázsiában itt volt a legnagyobb emelkedés. Szerdán az országból 117 új fertőzöttet jelentettek, ezzel a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 790-et. A malajziai egészségügyi minisztérium szerint a jelentős növekedés egy 1600 fős összejövetel miatt történt, Kuala Lumpur egyik mecsete mellett.

Malajzia és a Fülöp-szigetek a mintegy 107 milliós népességének csaknem a felét helyezte vesztegzár alá, és a térségben a legszigorúbb rendelkezéseket vezette be ebben a tekintetben.

A Fülöp-szigeteken szerdáig 193 fertőzöttet jelentettek, beleértve 14 halálesetet is, valamint hét gyógyulást.

Bírálatok érték a japán egészségügyi minisztériumot, miszerint a szigetországban még mindig nem végeznek el elegendő vírustesztet. A minisztérium adatai szerint az elmúlt hónapban naponta átlagosan 1190 tesztet végeztek el, a járvány kitörése óta összesen 32 125-öt. Dél-Koreában ez a szám több mint 200 ezer, Olaszországban pedig 80 ezer. Szahara Jaszujuki, a japán egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője kedden újságíróknak azt mondta, az alacsony számok az orvosok óvatosságát tükrözik, hozzátéve, hogy nem végzik el azokon a teszteket, akik „csak aggódnak”.

A Reuters hírügynökség szerdán hozzátette, hogy Japánban a mintegy 32 ezer tesztből gyakorlatilag csak 16 484 embert teszteltek, mert sokukon többször is elvégezték ezt. A koronavírus-járványnak az ázsiai országban 868 regisztrált fertőzöttje és 29 halálos áldozata van az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán 14 napos önkéntes karanténra szólította fel 38 ország Japánba utazó állampolgárait, a japán kormány járványügyi különleges csoportjával tartott megbeszélés után pedig bejelentette, hogy csütörtöktől beutazási tilalmat rendel el Spanyolország egyes részei felől, Svájcból, Olaszországból és Izlandról.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az ország állami médiájában beismerte, hogy Észak-Korea hiányt szenved korszerű egészségügyi létesítményekből, és fejlesztéseket sürgetett.

Noha Phenjan többször leszögezte, hogy nincs fertőzött az országban, nemzetközi szakértők kétségbe vonják ezt, és nem zárják ki, hogy az észak-koreai vezetés Szöultól kér majd orvosi segítséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.