Von der Leyen: Európa határai zárva vannak

Jobb helyzetben vagyunk, mint 2015-ben – szögezte le az Európai Bizottság elnöke.

2020. 03. 09. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török-görög helyzet és a koronavírus gyors terjedése jócskán átírta Ursula von der Leyen friss beszédét, amely az Európai Bizottság első száz napjának értékeléséről szólt. A bizottsági elnök nemrég Brüsszelben állt újságírók elé, és azt hangoztatta: a görög-török határon feltorlódott menekülttömeg és Görögország is mielőbbi segítséget érdemel. – Mindig mondtam, hogy a migráció hosszú távon velünk maradó kihívás – mondta, bejelentve, hogy a bizottság húsvét után bemutatja a migrációs reformra vonatkozó elképzeléseit. – Jobb helyzetben vagyunk, mint 2015-ben, de még mindig nem vagyunk elég felkészültek – szögezte le. Von der Leyen beszélt arról is: ma este Brüsszelben találkozik Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel a helyzet mielőbbi rendezése érdekében. – Úgy kell csökkenteni a határainkra nehezedő nyomást, hogy az egyének nemzetközi védelemhez való joga ne sérüljön – tette hozzá. Az elnök kérdésre leszögezte: Európa határai zárva vannak – utóbbi ellenkezőjét csak a török elnök állítja.

Bejelentette azt is: Luxemburg, Franciaország, Finnország, Portugália és Németország máris jelezték, hogy befogadnak a görög szigetekre felnőtt felügyelet nélkül érkezett kiskorú menedékkérők közül. Az Európai Bizottság múlt héten határozott arról is, hogy 700 millió euróval segíti Görögország az EU külső határainak védelmére tett erőfeszítéseit. Von der Leyen szerint az összeg második, 350 milliós része hamarosan szintén eljut a görögökhöz.

A bizottsági elnök természetesen kihívásként beszélt a koronavírus gyors terjedéséről is. Mint mondta, nem kérdés, hogy a járványhelyzet óriási hatással lesz az európai gazdaságra, a lehetséges következményeket pedig folyamatosan mérik. – Ugyanakkor szükségünk van egy keretköltségvetéshez a megfelelő válaszadáshoz – mondta, majd felszólította a tagállamokat, hogy mielőbb állapodjanak meg a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről. – Már most késésben vagyunk! – hangsúlyozta. Ismert, az állam-és kormányfők február végén nem tudtak megegyezni a hosszútávú büdzséről.

Kevésbé volt tervezett, hogy az értékelő beszédben a bizottság irányadó programjai, a zöld megállapodás és a digitális Európa, valamint a nyugat-balkáni bővítés kisebb súllyal szerepeljenek. Hasonlóan járt a brexit ügye is, erről Von der Leyen röviden azt mondta: most is tartanak a jövőbeli brit-uniós kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások, de mindenképp előrelépés, hogy már lehet tudni pontosan mit is szeretnének a felek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.