Lassul a járvány Dél-Koreában

A koronavírus-járvány ázsiai alakulásáról közölt szombati adatok Dél-Koreában a járvány lassulásról tanúskodnak, a hatóságok azonban fokozottan ügyelnek az új gócokra. Hongkongban a hatóságok szerint jelentősen nőtt a külföldről behozott megbetegedések száma, Mianmar továbbra is az állítja, hogy elkerülte a világjárvány, annak ellenére, hogy három fertőzött ország – köztük Kína –, veszi körül.

Forrás: MTI2020. 03. 21. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé emelkedett az új koronavírus által fertőzöttek száma szombatra Dél-Koreában, miután az országban még terjednek a csoportos fertőzések, ugyanakkor nőtt a súlyos esetek száma. A pénteken diagnosztizált 147 új megbetegedéssel 8799-re nőtt az összes eset száma a dél-koreai betegségellenőrző központ (KCDC) szerint.

Szombatig 104 páciens halt meg Dél-Koreában és 62 fertőzött állapota válságos. Ugyanakkor az előző napi 379 helyett 2612 teljesen felgyógyult pácienst távozhatott a kórházból.

A napi új fertőzöttek száma lassulásról tanúskodik, a hatóságok azonban fokozottan ügyelnek az új gócokra, így egy szöuli call centerre és tegui, valamint észak-kjonszangi idősotthonokra. A csoportos fertőzések teszik ki az összes megerősített fertőzés 80,7 százalékát.

Dél-Koreában eddig összesen 327 509 gyanús esetet teszteltek, ebből 303 ezernek az eredménye lett negatív.

Hongkongban a hatóságok szerint jelentősen nőtt a külföldről behozott megbetegedések száma, ami járványhoz vezethet és súlyos terheket rakhat az egészségügy vállára. Az egykori brit gyarmaton 273 bizonyított eset van és négyen haltak meg. – A hazatérők rohama legalább két hétig tart. A behurcolt megbetegedések okozta járvány súlyosabb, mint a világjárvány ellen az utóbbi két hónapban vívott harc bármelyik szakaszában – mondta Carrie Lam hongkongi kormányzó. A Kínához tartozó autonóm területen meghatározatlan ideig zárva tarnak az iskolák, és április 24-ig elhalasztják az egyetemi felvételiket.

A Fülöp-szigeteken, ahol alig egy hete vesztegzár alá helyezték a legnagyobb északi szigetet, szombaton 77 új koronavírus-fertőzést jelentettek, így az esetek száma 309-re nőtt. Az országban a COVID-19 járványnak 19 halálos áldozata van, tizenhárman épültek fel a betegségből – közölte az egészségügy-minisztérium.

Maria Rosario Vergiere egészségügyminiszter-helyettes szerint az ország hamarosan 100 ezer tesztet kap Kínától, Dél-Koreától és Bruneitől.

Mianmar továbbra is az állítja, hogy elkerülte a koronavírus-világjárvány, annak ellenére, hogy három fertőzött ország – közöttük a vírus kiindulópontja, Kína – veszi körül. Januártól péntek estig 176 gyanús esetet teszteltek, és egyik teszt sem volt pozitív a kormány szerint. További 12 esetben még várnak az eredményre.

A thaiföldi fővárosban, Bangkokban a helyi hatóságok bezáratták legalább három hétre a bevásárlóközpontokat, éttermeket, iskolákat, fodrászatokat, stadionokat, golfpályákat, masszázsszalonokat. Az intézkedés alól mentesülnek a házhozszállítást vállaló éttermek, a gyógyszertárak, a friss élelmet árusító piacok.

Thaiföldön szombatra 89 új esetet diagnosztizáltak, a héten ez már a harmadik rekord napi növekedés. Az új esetek közül 32-en egy ökölvívó mérkőzésen fertőződtek meg. Az összes megbetegedések száma egyelőre 411. A közegészségügyi minisztérium szerint egy beteg meghalt, 366-ot kórházban ápolnak és 44-en gyógyultan távozhattak a kórházból.

A thaiföldi kormány kedden jelentett be korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében, így törölték az újévi ünnepségeket is. A Thai AirAsia fapados légitársaság szombaton jelentette be, hogy április 29-ig felfüggeszti nemzetközi járatait. A thaiföldi légiközlekedési hatóság rendelete értelmében vasárnaptól csak egészségügyi igazolással lehet Thaiföldre lépni.

A malajziai egészségügy-minisztérium szombaton öt új halálesetet és 153 új megbetegedést jelentett be, ez utóbbiak közöl 90-en a múlt hónapban egy mecsetben fertőződtek meg, ahol legalább két tucat ország állampolgárai vettek részt. A Kuala Lumpur közelében 16 ezer ember részvételével tartott négynapos vallási rendezvényen fertőződött meg a malajziai esetek 60 százaléka, 714 ember. Az országban összesen 1183 esetet és nyolc halálesetet tartanak nyilván.

Szingapúrban szombaton jelentették be az első haláleseteket: egy 75 éves szingapúri nővel és egy 64 éves malajziai férfivel végzett a SARS-CoV-2 vírus. A délkelet-ázsiai városállamban eddig 385 pozitív esetet jelentettek.

Indonézia 81 új fertőzést és 6 új halálesetet jelentett szombaton, így összesen 450-en fertőződtek meg és 38-an haltak meg a világ legnépesebb muzulmán országában – közölte egy egészségügy-minisztériumi illetékes. Egy nappal korábban Jakarta kormányzója szükségállapotot hirdetett ki két hétre a fővárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.