A kórházaink megteltek

84 órás kijárási tilalom lépett érvénybe.

Forrás: pannonrtv.com2020. 04. 18. 9:15
Serbia introduces state of emergency due to the situation with coronavirus
Aleksandar Vucic megerősítette a kijárási tilalom tényét Fotó: ANDREJ CUKIC Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek 17-től kedd hajnali 5 óráig tarthat majd a kijárási tilalom Szerbiában, összesen 84 órát – erről, a már korábban felröppent hírről számolt be a Pannon RTV, amelyet a Szerbiai RTV műsorában jelentett be Aleksandar Vučić.

A szerb ortodox egyház közleménye, amelyben a kijárási tilalom felfüggesztését kérik húsvétvasárnap reggel 5 és 10 óra között, ellentétes azzal, amit előzőleg Irinej pátriárkával megbeszéltünk – emelte ki Aleksandar Vučić. Megpróbál beszélni a pátriárkával és a szinódus képviselőivel. Az orvosok véleményét, az életet támogatom. Nem tudom, milyen intézkedések lesznek, eszünkbe sem jut letartóztatni az egyház képviselőit, nem tudom, mi fog történni – tette hozzá Vučić.

Az ortodox húsvéti ünnepek idejére minden eddiginél hosszabb, teljes kijárási tilalomra kell számítani – erősítette meg a Szerbiai RTV műsorában Aleksandar Vučić.

„Pénteken 17 órától kedd reggel 5-ig, az három és fél nap.”

Vučić bejelentette azt is, hogy a nyugdíjasok a jövő héttől heti három alkalommal elhagyhatják otthonaikat, azonban legfeljebb fél órára, és lakóhelyüktől maximum 300 méterre, valamint kizárólag a kijárási tilalom ideje alatt. Ez egy hat vagy nyolc órás időintervallumban valósulhatna meg. Védőmaszkot és kesztyűt kell közben viselniük az időseknek, és még véletlenül sem érintkezhetnek gyermekekkel, fiatalokkal, olyanokkal, akik egészségesnek tűnnek, de esetleg vírushordozók. A nyugdíjasok kezdik elveszteni a türelmüket, de a terv sikerült, hiszen megmentettük az életüket – magyarázta az államfő. Hozzátette, az elmúlt hétvégén az időskorúak 9,5 százaléka élt azzal, hogy elmehetett bevásárolni, a többiek azonban megértették a korlátozások lényegét.

Aleksandar Vucic megerősítette a kijárási tilalom tényét
Fotó: MTI/EPA

„Nem tettük ki őket veszélynek. Meg kell érteniük, hogy számukra veszélyt jelent még a boltig is elmenni, vagy bárhova. Ezért is szerveztük meg, hogy bevásárolni reggel 4-től mehessenek, és nem engedtük meg senkinek, akinek nincs is semmiféle tünete, hogy esetleg megfertőzze őket. A legtöbben, mintegy 158 ezren, az elmúlt hétvégén mentek ki, ez a nyugdíjasaink 9,5 százaléka.”

Vučić beszámolt arról is, hogy Požarevac új gócpont lesz az országon belül. A probléma most az ország déli, délkeleti és keleti részén üti majd fel a fejét, ahova egy hónappal ezelőtt tömegesen jöttek haza az Olaszországban és Európa más fertőzött államaiban dolgozó szerbiai vendégmunkások. Vajdaság és Belgrád kontroll alatt van – mondta.

„Pontosan azok a térségek a problémásak, ahova március 13-án, 14-én és 15-én a külföldön dolgozó vendégmunkások tértek haza. Ez figyelmetlenség volt. Az emberek valószínűleg úgy voltak vele, hogy velük ez nem történhet meg, még ha valaki más el is kapja. Ezért ott most különösen súlyos a helyzet. Az embereknek el kell mondanom, hogy a kórházaink megteltek.”

Az elnök arról is beszélt, hogy az elmúlt 100 esztendő legnagyobb gazdasági válságának vagyunk szemtanúi. Szerbia sikeresebben veszi majd az akadályt, mint a többi ország – tette hozzá. Kifejtette, hogy míg Németország 7,2-százalékot esik vissza, addig Szerbia legfeljebb 3-at, de mindent megtesznek azért, hogy ez inkább csak 2 legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.