A papok nem kérhetnek ilyet a hívőktől, de én megtehetem

A bolgár ortodox egyház szerint a kommunista időket idézné az, ha bezárnák a templomokat.

2020. 04. 10. 14:56
People visit the St. Stefan Bulgarian Orthodox Church in Istanbul
People visit the St. Stefan Bulgarian Orthodox Church in Istanbul, Turkey, January 7, 2018. REUTERS/Murad Sezer - RC1462BD3400 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most esedékes ortodox virágvasárnap és jövő heti húsvét próbára teszi a bolgár kormány eddigi intézkedéseit az új koronavírus okozta járvány megfékezésére. Bojko Boriszov miniszterelnök csütörtökön találkozott a bolgár Szent Szinódus képviselőivel, ezután felhívást tett közzé, amelyben arra kérte a lakosságot, hogy a jövő heti húsvéti ünnepeken ne látogassák a templomokat. – A papok nem kérhetnek ilyet a hívőktől, de én megtehetem – magyarázta a kormányfő. – Ha minden rendben lesz húsvétkor, és önfegyelmet tanúsítunk, egyenként megnyithatjuk a parkjainkat. Most van itt az ideje a fegyelemnek, hogy utána lazíthassunk és levegőhöz jussunk. Jól vagyunk felkészülve, de várjuk meg a járvány tetőzését 10-15 nap múlva – tette hozzá Bojko Boriszov.

Görögországgal és Szerbiával ellentétben, a szinódussal kötött kompromisszum értelmében, Bulgáriában a kolostorokat és a templomokat nem zárják be virágvasárnapkor és húsvétkor, mert az egyház szerint egyes hívőknek fontos az istentisztelet, a templomok bezárása a kommunista időket idézné. Annyi változás lesz, hogy a bolgár ortodox egyház képviselője nem utazik el Jeruzsálembe, hogy elhozza a szent lángot. A tavalyi lángot veszik elő, és nem fognak most vasárnap a templomokban fűzfavesszőket osztogatni. Húsvétkor pedig a szentmiséket a templomokon kívül, a szabadban tartják. Gavrail püspök szerint istentisztelet közben nem lehet megfertőződni, mert „a liturgia minden mikrobát eléget”. Ezért a kijelentésért a bolgár püspök sok kritikát kapott.

Bulgáriában március 13. óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet időközben a bolgár parlament még egy hónappal, május 13-ig meghosszabbított. Zárva vannak a játszóterek, a kirándulóhelyek, a szórakozóhelyek, az éttermek, a bárok, a kávézók, a cukrászdák, a bevásárlóközpontok. Kivételt képeznek a tilalom alól a bankok, a biztosítók, az élelmiszerboltok. A polgárok csak kivételes esetben hagyhatják el állandó lakóhelyüket, a települések közötti forgalmat a rendőrök ellenőrzik. A koronavírust a kiutazó bolgárok hozták haza, főleg az alpesi üdülőhelyekről, illetve a hazatérő bolgár vendégmunkások révén jutott be az országba. A tegnapi statisztikák szerint a balkáni országban az azonosított fertőzöttek száma 624, az elhunytaké 24.

Felmérések szerint a bolgárok 77 százaléka helyesli a bolgár kormány intézkedéseit a járvány kezelésében, 22 százalék ellenkező véleményen van. Az ellenzék támogatásával megválasztott Rumen Radev államfő azonban élesen bírálja a kormány intézkedéseit, amelyeknek a mértéke szerinte eltúlzott, ráadásul csupán az életvédelemmel foglalkoznak, figyelmen kívül hagyják a gazdaság védelmét. A miniszterelnök és a köztársasági elnök közötti vita már-már személyeskedéssé fajult. Meg kell jegyezni azt is, hogy akadozik a maszkok, a lélegeztetőgépek, a tesztek beszerzése, ezekből egyelőre hiány van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.