Kinyitottak a német boltok

A korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet.

2020. 04. 20. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újranyitottak tegnap Németországban az autókereskedések, a könyvesboltok, a kerékpárüzletek, illetve a 800 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok. A koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések enyhítéséről a kormány azután döntött, hogy az elmúlt hetekben jelentősen lassult a járvány terjedése. Míg vasárnap megközelítőleg kétezer volt az újonnan megfertőzöttek száma, március végén naponta hétezer új esetet regisztráltak. A bizonyítottan fertőzött – házi karanténban lévők vagy kórházi ellátásra szorulók – száma is folyamatosan csökken: az április 6-ai 73 ezerről vasárnap 53 ezerre esett vissza. Németországban eddig összesen 146 ezer ember betegedett meg, 4600-an hunytak el, 91 ezren viszont meggyógyultak.

– A korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet, és a veszély nem enyhül a védőoltás és a vírus által okozott betegség gyógymódjainak kifejlesztéséig – figyelmeztetett a múlt héten Angela Merkel német kancellár. A tegnap – tartományonként eltérő módon – újranyitott üzleteknek ügyelniük kell arra, hogy a vásárlók betartsák egymás között a másfél méteres távolságot, a bejáratnál biztonsági őrök korlátozhatják a belépést a túlzsúfoltság elkerülése érdekében, s továbbra is ajánlott a védőmaszk viselése. A tervek szerint legközelebb a fodrászatok nyithatják meg ajtajaikat május elején, egyes tartományokban pedig az iskolák is fokozatosan újranyitnak. Az éttermek, színházak és mozik egyelőre kénytelenek zárva maradni, szeptemberig pedig biztosan nem lehet tömegrendezvényeket szervezni. Jens Spahn egészségügyi miniszter tegnapi nyilatkozata szerint a rendkívüli állapot még hónapokig eltarthat.

Spanyolországban vélhetően a héten fogja meghosszabbítani a rendkívüli állapotot május 9-ig a madridi parlament, annak ellenére, hogy – Pedro Sánchez miniszterelnök megfogalmazása szerint – a társadalom felelősségteljes viselkedése és fegyelme miatt az ország túl van a nehezén. A dél-európai országban április elején feljegyzett nyolcezerről ötezer alá csökkent a napi új fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig kilencszázról ötszáz alá esett. Spanyolországban az emberek a múlt héten elkezdtek visszatérni a munkába a nem létfontosságú ágazatokban, például az autó- vagy az építőiparban dolgozók.

A korlátozások újabb enyhítéseként pedig a gyerekek jövő hétfőtől – egy meghatározott időkeretben – kimehetnek az utcára. Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes szerencsésnek mondta magát, amiért gyermekeivel kertes házban él, miközben milliók kis lakásokban kuporognak. A szabályozás értelmében a fiatalkorúak nem léphetnek az utcára, de a kutyákat ki lehet vinni sétálni. Nagy-Britanniában egyelőre nem tervezi a korlátozó intézkedések visszavonását a kormány. A rendkívüli helyzetet Franciaországban is meghosszabbították május 11-ig. Olaszországban a napokban születhet döntés a gazdaság beindítását szolgáló lépésekről.

Romániai incidensek

Romániában a lakosság nagy része betartotta a kijárási tilalmat az ortodox húsvét idején, nem gyűltek össze tömegek a templomok előtt, ahol zárt kapuk mögött, sok esetben online közvetítés kíséretében tartották az ünnepi szertartásokat. A hét végén ugyanakkor országszerte több erőszakos incidens történt gettószerű, többnyire romák által lakott településrészeken. A Brassó megyei Négyfalu egyik külvárosi utcájában botokkal, fejszékkel felfegyverzett csoportok estek egymásnak, a kivonult rendőröknek erősítésre volt szükségük az indulatok féken tartására. Bukarest egyik kerületében a különleges rendfenntartó erők (SAS) és a rendőrség egységei fegyvereiket is használták, hogy megakadályozzák egy konfliktus elfajulását, amely több ittas személy között alakult ki. Harmichét személyt állítottak elő. Ploieşti külvárosában ugyancsak ittas emberek estek egymásnak; ott is a rendőrség és a SAS lépett közbe. Vajdahunyadon előzetes letartóztatásba vettek négy személyt, akik kövekkel támadtak a rendőrökre az erdélyi városban. (Pataky)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.