időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Súlyos helyhiány a muszlim temetőkben

Forrás: v4na
2020.04.15. 20:14

A Muszlim Vallás Franciaországi Tanácsa (CFCM) egy közleményben sürgős intézkedést kér a hatóságoktól, mert nincs elég hely a halottaik eltemetésére, mivel a koronavírus miatt a szokásosnál több elhalálozás történik.

A koronavírus következtében megemelkedett halálozási ráta miatt nincs elég hely Franciaországban a muszlim halottak eltemetésére, ezért a Muszlim Vallás Franciaországi Tanácsa (CFCM) sürgős intézkedést kér a hatóságoktól, hogy méltó módon el tudjanak búcsúzni szeretteiktől.

Mivel az iszlámban nem megengedett a hamvasztás (egyrészt úgy vélik, ezzel megaláznák a halottat, másrészt az iszlám testi feltámadást hirdet), ráadásul az elhunytat lehetőleg még aznap el kell temetni, ezért most súlyos helyhiány alakult ki a franciaországi muszlim temetőkben.

A CFMC ezért közleményben kér sürgős intézkedést a francia hatóságoktól, hogy meg tudják adni a végtisztességet a halottaiknak.

Chems-eddine Hafiz, a párizsi Nagymecset rektora, azaz vezető imámja a Twitteren kérte a polgármestereket és a belügyminisztert, hogy minél előbb teremtsenek további temetkező helyeket, mivel az iszlám vallás szerint muszlimot csakis muszlim temetőbe lehet eltemetni.

Kamel Kabtane, a lyoni nagymecset vezetője arról számolt be a Le Monde napilapnak, hogy egyes települések megtagadják, hogy egy szomszédos település lakóját az ő temetőjükbe helyezzenek örök nyugalomra. Elmondta továbbá, hogy mostanáig a hívek 80 százaléka kérte, hogy szülőföldjén temessék el, de a holttestek külföldre szállítása a járvány miatti határzár idején jelenleg nem lehetséges

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.