Az orosz kormányfő is elkapta a koronavírust

A januárban kinevezett új orosz miniszterelnök, Mihail Misusztyin is elkapta a Covid-19 koronavírust. A három hónapja hatalmon lévő politikust most ideiglenesen a kormány másik tagja, a gazdasági fejlesztésekért felelős Andrej Belouszov váltja. Oroszországban csütörtökön az új típusú koronavírus általi megbetegedések száma meghaladta a százezer főt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 01. 10:24
MISUSZTYIN, Mihail; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2020. prilis 30. Az elnki sajtszolglat ltal kzreadott, 2020. prilis 28-n Moszkvban ksztett kpen Mihail Misusztyin orosz miniszterelnk az interneten keresztl sszekapcsoldva trgyal Vlagyimir Putyin orosz elnkkel s kormnynak tagjaival. 2020. prilis 30-n Misusztyin bejelentette, hogy megfertzdtt az j koronavrussal, ezrt nkntes karantnba vonul. MTI/AP/Szputnyik/Dmitrij Asztahov Fotó: Dmitrij Asztahov Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön este, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott videókonferencia alatt közölte a hírt Mihail Misusztyin kormányfő: nála is diagnosztizálták a kórt. – Az előbb derült ki, hogy a koronavírusra leadott tesztjeim pozitív eredményt adtak. Ebben a tekintetben be kell tartanom a karantént és követnem kell az orvosok utasításait. (...) A kormány továbbra is rendesen működik. Azt tervezem, hogy telefonon és videókon keresztül aktív kapcsolatban maradok a kollégáimmal és Önnel, Vlagyimir Vlagyimirovics, minden alapvető kérdésben – mondta Misusztyin a Kreml honlapján közzétett beszélgetés leirata alapján. A Kommerszant lap értesülései szerint az elmúlt időszakban az orosz kormány több tagja is elkaphatta a vírust.

Az orosz államfő sajtótitkára, Dmitrij Peszkov szerint Misusztyin jól van, de magas, 39 fokos lázzal küzd. A kormányfőt posztján ideiglenesen az első miniszterelnök-helyettes, Andrej Belouszov váltja. Belouszovot kulcsfontosságú politikusnak nevezik Misusztyin kormányában – ő felügyelte a gazdasági területeket, és az ezt megelőző hét évig Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadója volt. A jelenleg 61 éves politikus 2006-ban tűnt fel először fontosabb pozícióban – akkor a gazdasági fejlesztésért felelős tárca miniszterhelyettese lett.

Fotó: kremlin.ru

Misusztyin távozásának a körülményei találgatásokat szültek az orosz sajtóban és a közösségi oldalakon. Az orosz alkotmány szerint ugyanis a kormányfőt két hónapig valamelyik helyettese válthatja átmenetileg. Belouszov ideiglenes kinevezése ugyanakkor külön elnöki rendeletben történt, ami spekulációkra adott okot. A Meduza orosz lap például azt írta, hogy a járvány miatt megváltozott gazdasági helyzetben „más típusú” politikusra van szükség, aki újra tudja indítani az orosz gazdaságot. A találgatásokra reagált Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov is, aki „badarságnak” nevezte azokat.

Az 54 éves Mihail Misusztyin január 16 óta tölti be a miniszterelnöki pozíciót, miután az orosz elnök január 15-én bejelentett nagyszabású alkotmánymódosításai után lemondott a Dmitrij Medvegyev által vezetett kormány.

A politikus előtte tíz évig az állami adóhivatal élén állt, és új minőségében egyfajta jó szervezőképességű technokrata kormányfőként számítottak rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.