Elhagyta a kórházat a Remdesivirrel kezelt első cseh beteg

Elhagyta kedden a prágai Általános Egyetemi Kórházat (VFN) az az 53 éves cseh férfi, akit a Covid-19 betegség ellen Csehországban elsőként kezeltek a Remdesivir nevű amerikai gyógyszerrel.

Forrás: MTI2020. 05. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michal Sotola, a VFN szakorvosa szerint Robert Markovic állapota annyira megjavult, hogy ezentúl otthonában kezelhetik. Sotola szerint Markovicra még aránylag hosszú rehabilitációs időszak vár.

Rober Markovic prágai taxist március 10-én vitték be a Thomayer kórházba tüdőgyulladással, koronavírus-fertőzésre akkor az orvosok még nem gyanakodtak. Néhány nap múlva azonban egyre nehezebben lélegzett, s miután teszteléssel a koronavírust is kimutatták nála, átszállították az Általános Egyetemi Kórházba, ahol súlyos állapotban volt már, ezért lélegeztetőgépre kapcsolták. Az amerikai Remdesivir gyógyszerrel március 24-től kezelték, amikor állapota már stabilizálódott, illetve javulni kezdett.

„Nehéz egyértelműen megmondani, milyen szerepet is játszott felgyógyulásában a Remdesivir. Egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre” – jelentette ki Martin Balík, a VFN vezető szakorvosa újságírók előtt.

Május elsejétől a prágai Motol kórházban egy további Covid-19 betegségben szenvedő személyt is kezelnek Remdesivirrel.

Miután a Remdesivirt kifejlesztő amerikai kutatói csoportban csehek is dolgoztak, Csehország a sajtójelentések szerint kéttucatnyi személy kezelésére elegendő szert kapott az Egyesült Államokból. A szer csehországi tesztelésébe továbbá a prágai Na Bulovce kórház és a brünni Szent Anna kórház is bekapcsolódott. A cseh orvosok hangsúlyozzák, hogy a Remdesivirt mint gyógyszert egyelőre hivatalosan senki sem hagyta jóvá, használata jelenleg minden esetben csak tudományos kísérletnek tekinthető.

A Covid-19 betegség ellen a cseh kórházakban több más szert – köztük malária, illetve HIV elleni gyógyszereket, vérplazmát – is kipróbáltak. A japán favipiravir gyógyszert például több száz cseh beteg kaphatja meg, miután Tokió engedélyezte a szer eladását és kipróbálását Csehországban.

A Remdesivirt az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a Remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első koronavírusos fertőzést. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint kedd reggelig 7841 személy betegedett meg, ezek fele már fel is gyógyult. A halálos áldozatok száma 252, az utóbbi napokban a fertőzöttek és az elhunytak száma csak lassan emelkedik. A kórházakban jelenleg 300 személyt kezelnek, akik közül mintegy 50 állapota mondható súlyosnak. A napi tesztek száma 7-9 ezer körül mozog.

Az országos válságstáb szerint a járvány terjedése egyre gyengül, ellenőrzés alatt van, ezért fokozatosan feloldják a március közepén hozott, a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.