időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Megszületett a megállapodás, Orbán Viktor elérte, amit akart

Forrás: ORIGO.HU
2020.07.20. 21:34
Megszületett a megállapodás, Orbán Viktor elérte, amit akart

Négynapos, példátlanul hosszú tárgyalás után megszületett a megállapodás: Orbán Viktor miniszterelnök elérte, amit akart. Magyarország hárommilliárd euróval több pénzt kapott, mint amire előtte számítani lehetett. Angela Merkel német kancellár pedig ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, tehát 2020 végéig lezárja a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkely szerinti eljárást.

Mint ismert, a magyar parlament múlt kedden megszavazta, hogy a magyar kormány milyen feltételekkel tárgyalhat Brüsszelben, azaz miként támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét – olvasható az Origó cikkében.

A támogatási feltételeik között szerepelt, hogy

a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.

Orbán Viktor miniszterelnök egy ilyen parlamenti határozattal utazott Brüsszelbe tárgyalni.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormány álláspontja az, hogy ha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük. A túlzás nélkül páratlanul hosszú és nehéz tárgyalás után kiderült: Magyarországot nem tudják zsarolni, mert

a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikai feltételekkel, politikai ellenőrzéssel nem kötik össze, csak és kizárólag financiális ellenőrzés lehet.

Orbán Viktornak most nem sikerült elérnie, hogy az NGO-k ne kapjanak pénzt a költségvetésből, de Magyarország ezért a célért tovább fog harcolni. Összességében egyértelmű magyar sikerrel zárult az eredetileg kétnaposra tervezett, végül négy napig tartó brüsszeli csúcs: Orbán Viktor elérte, amit akart,

Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kap, és év végéig – mint azt Angela Merkel megígérte – lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást

– írja az Origó.

Az Európai Tanács elnöke is megerősítette: megszületett a megállapodás

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

 

 

EU-csúcs

Orbán Viktor szerint hazánk energiaellátása biztosítva van

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.