Ursula von der Leyen megugraná a generációs szakadékot

Feledy Botond Brüsszelben élő külpolitikai elemző Ursula von der Leyen évértékelőjének margóján arra figyelmeztet: a hagyományos beszéd inkább kívánságlista, mintsem szigorú értelemben vett munkaprogram. Az ígéretek végrehajtásához az Európai Bizottságnak ugyanis szüksége van az intézményi partnerekre, a tagállamok alkotta Tanácsra, illetve az Európai Parlamentre.

2020. 09. 17. 9:14
European Parliament plenary session State of the Union in Brussels
European Commission President Ursula von der Leyen walks during her first State of the Union address at a plenary session of European Parliament in Brussels, Belgium September 16, 2020. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS - RC2JZI944FVV Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ursula von der Leyen által elmondottak sok meglepetést nem tartalmaztak, inkább politikai hangvételű beszédet hallhattunk. Fontos előrelépés ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság a legmagasabb szinten is elkezdett beszélni a digitalizációról, a mesterséges intelligenciáról: ezek ugyanis nemcsak a fiatalokat érdeklő témák, de ma már nemzetbiztonsági, iparpolitikai, verseny- és adójogi kérdések is – nyilatkozta lapunknak Feledy Botond az évértékelő margóján. Felvetésünkre, hogy kimondhatjuk-e, a bizottsági elnök a zöld- és digitális témák sokaságával a fiatalokat akarta megszólítani, a Brüsszelben élő külpolitikai elemző óva intett.

– Ami fiatalosnak tűnik Ursula von der Leyen generációjának, az nem biztos, hogy fiatalos az éppen fia­taloknak. Talán ez az egyik legnehezebb politikai feladvány, amivel jelenleg Európa számos országában küzdenek. A korábbi politikai generációk sosem szembesültek a digitális bennszülöttek jelentette kihívással, nem volt ekkora a szakadék a felek között – fogalmazott, azt hangoztatva: egyelőre biztosan állítható, hogy még Von der Leyen sem ért célba e téren.

 

Kiemelt hangsúlyt kapott a külpolitika, világosak voltak az üzenetek

A külpolitikai részre reflektálva Feledy Botond elmondta: a bizottsági elnök különösen részletesen beszélt a témáról. – Hagyományos módon, területenként nézte át a fontos külpolitikai kérdéseket. Belarusz és a török–görög konfliktus, illetve Kína és Navalnij ügye is helyett kapott. Ez a fajta aprólékosság eddig nem minden évértékelőre volt jellemző – mondta. Szerinte

Von der Leyen olyan ígéreteket is tett, amelyek bizonyos határokat feszegetnek, így érdekes lesz, tudja-e majd tartani őket: ilyen például az emberi jogok terén a minősített többségű döntések kilátásba helyezése.

 

A szakértő úgy véli, hogy az Európai Bizottság elnöke előd­eihez képest az Egyesült Államokkal és Kínával szemben is kemény hangot ütött meg. – Uniós vezetőktől ritkán lehet hallani, de most világosan kimondta azt is, hogy az európai cégek számára a kínai piacok elérése sokkal nehezebb, mint a kínaiak számára az európaiaké – fogalmazott, hozzátéve: szintén határozott üzenet volt, hogy az EU és Kína az emberi jogokra és a demokratikus intézményekre is másként tekint.

Ursula von der Leyen első évértékelő beszéde az Európai Parlament brüsszeli épületében.
Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic

Von der Leyennek európai parlamenti és tagállami szövetségesre is szüksége van

Az évértékelővel kapcsolatosan Feledy arra is figyelmeztet: kommunikációs szempontból jó eszközről van szó, de nem szabad elfelejteni, hogy a jogszabály-kezdeményezésért felelős bizottság keze nem teljesen szabad, vagyis az elnök asszony ígéreteihez kellenek az intézményi partnerek (a parlament és a tanács), hogy azokból tényleges jogszabály és kézzelfogható eredmény legyen.

– Ez inkább egy kívánságlista, mintsem szigorú értelemben vett programbeszéd – mondta.

 

Összehasonlítva az amerikai elnök hasonló évértékelőjével (a brüsszeli éves beszéd ötlete is az Egyesült Államokból jön), az uniós bizottság mindenkori elnöke merőben más közjogi felelősség birtokában beszél: utóbbi nem egy közvetlenül választott vezető, ennek megfelelően kisebb a politikai mozgástere is – húzta alá az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.