időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Lejár a nemzeti régiók uniós védelméért zajló aláírásgyűjtés

Forrás: MTI
2020.10.31. 19:54

November 7-én lejár a nemzeti régiók európai uniós védelméért zajló aláírásgyűjtési akció – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés kampányfőnöke elmondta: négy országban további aláírásokra van szükség, de szerinte november 7-ig ezekben is összejöhet a szükséges mennyiség. Hozzátette, két héttel ezelőtt Spanyolországban nőtt a támogatók száma, és még egy „biztos befutó” van: Horvátország. Ugyanakkor Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szlovéniában és Belgiumban is meglehet a szükséges aláírás.

Elmondta azt is, hogy az egymillió aláírás Erdélyben és Magyarországon már összejött, de nem egyszerű feladat a további országokban is támogatókat szerezni.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én kezdődött; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-ig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Fradista szurkolói segítség a székelyek kezdeményezéséhez

A kedd esti FC Barcelona–Ferencváros Bajnokok Ligája-mérkőzést az ismert okok miatt gyakorlatilag üres lelátók előtt rendezték meg, de a szurkolótáborok – a legnagyobb magyar és a világ talán legjelentősebbje – készülődtek a maguk módján a helyszínen és Budapesten is.

A Gerilla.hu információi szerint a Ferencváros egyik szurkolói csoportja felvette a kapcsolatot egy katalán fanklubbal, így ők is csatlakoztak a Kartonnetvörk felhívásához, hiszen mindkét csapat szurkolói érdekeltek a kezdeményezés sikerében.

A székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az aláírásgyűjtés sikere érdekében a Gerilla.hu csapata indította el a Kartonnetvörk nevű digitális mozgalmat, ebben kérik arra az érdeklődőket, hogy egy kartonlapra írják fel a Signiteurope.com-ot, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségimédia-felületeken. Legutóbb a Gyergyói Hokiklub szurkolótábora csatlakozott a felhíváshoz, és hívott erre minden szurkolótábort határon innen és túl, így a fehérvári jégkorongmérkőzésen is felbukkantak a székely szurkolók a majd nyolcméteres molinójukkal.

A kampánycsapat továbbá azt is kéri, hogy az érdeklődők kövessék, lájkolják és osszák meg a Signiteurope.com négy közösségimédia-felületét (Twitter, Instagram, YouTube és Facebook), ezzel is támogatva a székelyek által elindított kezdeményezés sikerét.

– A Gerilla.hu csapata Kartonnetvörk néven felhívást tett közzé. Ennek keretében találkoztunk a gyergyói hokicsapat vezérszurkolóival és adtunk nekik egy óriási molinót Signiteurope.com felirattal, amelyet ők rendszeresen kifeszítenek meccseken kamerák és fotósok kereszttüzében. Valamit hasonlót szeretnénk más sportok és csapatok szurkolói csoportjaitól is. Ha kell, a feliratokat, molinókat adják tovább! Arra szeretnénk felhívni a szurkolókat, a sportszerető közvéleményt, legyen szó labdarúgásról, jégkorongról, kézilabdáról vagy bármely más sportágról, hogy készítsenek hasonló zászlókat, molinókat, és rakják ki a lelátókon, és ha kell, adják tovább más csoportoknak, akikkel baráti a viszonyuk, hogy ők is kitehessék! Terjedjen Gyergyótól Budapesten keresztül akár Barcelonáig vagy Brüsszelig! De az is egy lehetőség, hogy kartonlapokra ráírják a honlap címét, és stadionok, sportcsarnokok környékén készíttetnek magukról a táblácskával a kezükben fotót, melyet a közösségi médiában tesznek közzé, segítve a kezdeményezés sikerét. Ezért is okozott nagy örömöt a ferencvárosi és a barcelonai szurkolók ez irányú mozgolódása a zárt kapus meccs ellenére is – mondta Pesty László, a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.