Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lapozó: Mindenféle mindenhonnan

Oroszországnak kémkedett a Volvo embere. Gettók ellen küzd a dán kormány. Családi vonzalmakat árulnak el az afgán migránsok. Lánya elrablásával fenyegetik az olasz politikust. A londoni divat már gendersemleges. Felháborító és felkavaró dolgok mindenhonnan, amerre csak a világháló tekereg.

Forrás: Mediaworks2021. 02. 22. 19:54
MELONI, Giorgia
Rma, 2021. februr 5. Giorgia Meloni, az ellenzki jobboldali Olasz Testvrek (FdI) prt vezetje nyilatkozik a kpviselhz rmai pletben, miutn megbeszlst folytatott Mario Draghi kijellt miniszterelnkkel 2021. februr 5-n. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban a legmagasabb a bevándorlók száma családegyesítési okokból – írja a Samhällsnytt nevű alternatív hírportál. A Lövfen-kormány gyakran hivatkozik arra, hogy a Svédországba irányuló migráció drasztikusan csökkent, ám a családegyesítés miatt az országba érkező migránsok száma az EU-ban a legmagasabb. Az elmúlt évben 50 ezer migráns érkezett Svédországba ezzel a jogcímmel, ami több, mint az összes skandináv országban együttvéve. A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció a most készülő új bevándorlási törvénytervezetében még több lehetőséget kíván adni a menekültstátusz megszerzésére, különféle jogcímeken, például a már az országban tartózkodó, eddig még menekültstátusz nélküli, fiatalkorúnak mondott, elsősorban afgán migránsoknak.

https://samnytt.se/sveriges-anhoriginvandring-hogst-i-hela-eu/

Oroszországnak kémkedett a Volvo dolgozója

A 47 éves, göteborgi lakos ellen kémkedés miatt emeltek vádat. A svéd férfit még 2019-ben érte tetten a titkosrendőrség (Säkerhetspolisen) egy stockholmi étteremben, ahol ipari titkokat adott át egy memóriakártyán egy orosz diplomáciai dolgozónak. A tettenéréskor 27 ezer svéd koronát (970 ezer forintot) vett át a vád alá helyezett férfi, aki a Volvo Cars és a Scania külsős tanácsadójaként dolgozott. Az átadott információk kapcsán az ügyészség részleteket nem árult el az SVT-nek, csupán annyit, hogy Svédország számára biztonsági kockázatot jelentettek.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/47-aring-man-atalas-misstanks-ha-spionerat-for-rysslands-rakning

Gettókat számolna fel a dán kormány

A párhuzamos társadalmak felszámolásáért száll harcba Dánia – tudósít a svéd Bulletin. Tizenhárom elgettósodott zónát akar teljesen felszámolni a dán kormányzat, amelyben 40 ezer lakás lenne érintett. A „Gettócsomagnak” nevezett tervezet 2028-ra akarja átalakítani a szegregált negyedeket a lakosság kiköltöztetésével, állami bérlakások lebontásával és magánszektornak átadott építési lehetőségekkel, írja az új jobboldali svéd hírportál. Az érintett lakónegyedek a 60-as 70-es évek nagy lakhatási próbálkozásai voltak, de mostanra csak a bűnözés és a szegregáció maradt. Az elmúlt években a dán kormányzat sokat tett annak érdekében, hogy fordítani tudjon a tarthatatlan helyzeten, például bevezette a dupla büntetést a bandákban elkövetett vandalizmusra, betörésekre és kábítószer-kereskedelemre, valamint jogi lehetőséget teremtett a bűnelkövetők kitoloncolására is. Januárban pedig a Mette Frederiksen vezette kormány egy 43 pontból álló akciótervet jelentett be a kiskorúak védelme érdekében, „A gyermek az első” címmel.

https://bulletin.nu/danska-gettopaketet-nu-rivs-bostader-for-att-fa-bort-parallellsamhallena

Felnőnek az Olasz Testvérek

A legfrissebb felmérések szerint a jobbközép erők profitáltak az politikai átrendeződéséből, az újonnan megalakult Dragi kormány felállításából. – írja a La Repubblica. Liga és Hajrá Olaszország mérsékelt, az ellenzék soraiban maradt Olasz Testvérek pedig komoly növekedést tudhat magáénak. Az FDL 17,5 százalékos népszerűségével a harmadik parlamenti csoport két ponttal marad el a baloldali Demokrata Párt mögött.

https://www.repubblica.it/politica/2021/02/20/news/sondaggi_draghi_leader-288448740/

Lánya elrablásával fenyegetik a politikust

Páratlan gyűlölethullám és rágalmak célkeresztjébe került Giorgia Meloni. az Olasz Testvérek párt vezetője. Legutóbb lánya elrablásával fenyegették meg. Az elmúlt hónapok és év konfliktusoktól terhes politikáját gyakran beárnyékolta a gyűlölet valamint a politikusokat, kormányzókat ért halálos fenyegetések, vagy tettlegesség (pl. Salvini). A hangnemek mérséklésére hívta fel a figyelmet Sergio Mattarella köztársasági elnök, és számos baloldali politikus is szolidaritását fejezte ki a Giorgia Meloni személyét ért verbális agresszió kapcsán.

https://rep.repubblica.it/pwa/generale/2021/02/21/news/gli_insulti_a_giorgia_meloni_l_amarezza_della_leader_la_politica_mi_da_molto_ma_e_dura_se_sei_donna_-288616853/?ref=RHTP-VS-I287409039-P5-S2-T1

A spanyol húsvét után jön a negyedik hullám

Lazítja a korlátozásokat az összes autonóm közösség Spanyolországban. Valencia elnöke, aki a legszigorúbb kézzel kormányoz (március 2-án kezdik el csak a feloldásokat Alicantéban, Valenciában és Castellónban) közölte: nem akarja, hogy a februári erőfeszítések kárba vesszenek azért, mert mindenki más fejetlenül feloldja a korlátozásokat nem számolva a következményekkel, ezért egy egész országra vonatkozó, egységes megállapodást kér az emberek szabad mozgásának korlátozásáról. Az El Mundo szerint a szakértők közben már nem győzik hangsúlyozni: Húsvét után jön a 4. hullám, ha a közösségek folytatják az ámokfutást a korlátozások feloldásával.

https://www.elmundo.es/comunidad-

valenciana/2021/02/20/6030c31bfdddff5d8a8b4642.html

Szaharai homok szakadt az országra

Betemette a szaharai homok Spanyolországot. Hétfő estig van érvényben a riasztás: veszélyes a levegő, nem ajánlott túl sok időt odakint tölteni, sportolni pláne, a hatóságok azt javasolják, hogy senki se szellőztessen, legyenek zárva az ablakok, ajtók, mert nagyon magas a levegőben lévő szaharai por koncentrációja, ami veszélyes az egészségre. A táj napok óta csupa homály (gyakorlatilag nem látni a tengert és a horizontot), a kocsikat már elkezdte betemetni a vörös homok, estére ráadásul esőt is mondanak a meteorológusok, úgyhogy gyakorlatilag iszapfürdőzni lehet hamarosan Spanyolországban – számol be a Tiempo.

https://www.tiempo.com/noticias/ciencia/polo-sahara-y-lluvias-de-sangre-barro.html

Se nem férfias, se nem nőies – egyszerűen csak divatos

A Londoni Divathét idén is gender-semleges lesz – írja az Independent. Az eseménysorozat első megrendezése, 1984 óta a Londoni Divathét (London Fashion Week, LFW) tradicionálisan női és férfiruházatot mutatott be évente két alkalommal, januárban és júniusban. Jóllehet, az idő múlásával, valamint a nemekkel és az öltözködéssel kapcsolatos felfogás változásával nemcsak az uniszex ruhák jelentek meg, hanem egyre több divatház tervez egyre több mindkét nem által egyaránt hordható ruhadarabot. A Zara és a H&M külön gendersemleges kollekciókat dobott piacra 2016-ban és 2018-ban, és az egyéni divattervezők sem tesznek különbséget a nemek között. A luxusmárkák közül a Burberry is vegyíteni kezdte a kollekcióit. Itt volt tehát az ideje, hogy a Londoni Divathét is gendersemleges eseménnyé váljon. A Brit Divatintézet tavaly jelentette be a váltást, azzal a céllal, hogy újrafogalmazza a Divathét eddig megszokott sémáit és a februárban megrendezett eseménysorozat idén is a nemek közti átjárhatóság jegyében megy tovább.

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/london-fashion-week-gender-neutral-lockdown-b1805341.html

Két csónakban hatvan migráns

Két csónakból 60 migráns mentett ki a La Manche csatornából a francia parti őrség hétfőn, miután a csónakok motorja Calais-től 13 kilométerre a tengeren lerobbant. A migránsok a brit partokat szerették volna elérni, de ehelyett a francia hatóságok visszaszállították őket Calais-ba. 2020-ban a Brexit ellenére 9500 migráns kelt át vagy próbált meg átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába a La Manche csatornán, ez a szám négyszerese a 2019-ben útra kelőkének.

https://www.leparisien.fr/faits-divers/pas-de-calais-60-migrants-secourus-au-large-des-cotes-de-la-manche-22-02-2021-NF47MWPFD5DHVKVBGVDDKE7JSE.php

Ostromállapotok az olasz-francia határon

Franciaországot a Pireneusokon és az Olaszországi határvidéken lévő Alpokon keresztül is folyamatosan célba veszik az illegális határátlépéssel próbálkozó migránsok. Az olasz-francia határon az átkelés előtt az olasz jogvédő szervezetek látják el az afgán, afrikai és arab migránsokat meleg ruhával, élelemmel és információval, hogy mely ellenőrzési pontokat kell francia területen elkerülni a sikeres átjutáshoz. „Féltjük az életüket” – nyilatkozza a Refuge, olasz aktivistacsoport egyik önzetlen tagja, akik az átkelés előtt szállást és ellátást adnak az Alpoknak nekiinduló migránsoknak, hogy azok jó erőre kapjanak az út előtt, mielőtt a migránsok az aktivisták segítségével elhagyják Olaszország területét. Olasz segítőjük hangsúlyozza, hogy őt kizárólag humanitárius szempontok vezérlik, amikor az illegális átkelőket útbaigazítják..

https://www.infomigrants.net/en/post/30357/despite-dangers-migrants-cross-the-snowy-alps-from-italy-to-france

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője. Elrablással fenyegetik a lányát. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.