időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Ausztria és a visegrádi országok is a nyitásra készülnek

Koren-Karczub Tímea
2021.05.01. 06:45
Ausztria és a visegrádi országok is a nyitásra készülnek

Bár a Magyarország térségében lévő országok többsége nem halad olyan gyors ütemben az oltási kampánnyal, mint hazánk, májusban már a járványügyi korlátozások feloldására törekednek. A visegrádi államok és Ausztria is a javuló fertőzöttségi adatokkal támasztja alá a nyitásról szóló döntést. Szinte mindenhol védettségi igazolványhoz és negatív koronavírusteszthez kötik a szolgáltatások igénybevételét.

Szlovákia: nyitás oltásigazolással

A járványügyi helyzet javulása Szlovákiában lehetővé tette, hogy a kormány feloldja a koronavírus ellen bevezetett korlátozások jelentős részét.

Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó járványhelyzet és ezáltal a járás színe alapján határozzák meg. Hétfőtől, azaz május 3-tól kezdődően kizárólag az ország legveszélyeztetettebb, bordó zónáiban marad a szinte egész napos kijárási korlátozás, a többi – pirossal és rózsaszínnel jelölt – járásban a korlátozás kezdete este nyolc óráról kilenc órára módosul.

Szlovákia fokozatos nyitása már április 19-én elkezdődött, amikor megnyithattak az üzletek és a szolgáltatások, a templomok, a múzeumok, valamint az állatkertek is.

A belépésre vonatkozóan azonban szigorú szabályok léptek életbe: az embereknek távolságot kell tartaniuk, mégpedig úgy, hogy kötelező tizenöt négyzetméternyi helyet biztosítani egy főre, és a legtöbb szolgáltatást csak hét napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel lehet igénybe venni. Az épületek belső tereiben továbbra is FFP2-es vagy KN95-ös légzésvédő maszkot kötelező hordani, míg kültéren egyéb típusú maszkok használata is megengedett.

A második lépcsőfok a korlátozások enyhítésében egy héttel később, április 26-án érkezett el: az éttermek innentől kezdve ismét fogadhatnak vendégeket a teraszaikon, valamint látogathatók az edzőtermek is.

A teraszok esetében legfeljebb két oldal lehet zárt, valamint az asztaloknak egymástól két méterre kell lenniük. A szolgáltatás igénybevételéhez szintén hét napnál nem régebbi, negatív koronavírusteszt szükséges, és a maszkot csak a fogyasztás idejére lehet levenni. Nem szükséges a negatív koronavírusteszt a fent említett esetek egyikében sem, akinek van oltásigazolása vagy az elmúlt száznyolcvan nap során gyógyult a betegségből.

Szlovákiában csütörtöktől már a 16. életévüket betöltött személyek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást.

A mintegy öt és fél millió lakosú országban eddig több mint egymillió ember kapta meg az első oltását – a lakosok 19,5 százaléka –, mindkettőt csaknem ötszázezren. Csütörtökön 564 új fertőzést és 41 új halálesetet jelentettek, aminek következtében 382 ezerre emelkedett a járványban eddig megfertőződöttek, és 11 647-re az elhunytak száma.

Csehország: a számokon múlik minden

– Csehországban május 10-től nyithatnak az üzletek

– tájékoztatott a csütörtöki kormánydöntésről Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter a Twitteren.

A kormány eredetileg május 3-ra tervezte a nyitást, ám Petr Arenberger egészségügyi miniszter már korábban elmondta: ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra vetített napi új fertőzések száma száz alá essen. Csütörtökön ez a szám azonban még mindig száznegyven felett volt. Tekintettel arra, hogy Csehországban az utóbbi hetekben jelentős mértékben csökken a koronavírus-járvány terjedése, nagy az esély rá, hogy május 10-én ez a mutató már megfelel az elvárásoknak.

Május 3-tól csak a fodrászatok és a szépségszalonok nyithatnak ki, amelyek igénybevételéhez negatív koronavírustesztre lesz szükség. A már beoltottak, illetve mindazok, akik legfeljebb kilencven nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat

– tájékoztat az MTI.

Már látni a fényt az alagút végén Csehországban
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A kormány bejelentése szerint az éttermek teraszai leghamarabb május 17-én fogadhatnak vendégeket, a beltéri étkezés engedélyezésére azonban még nem tűztek ki időpontot. Csehországban csütörtökön 2503 új igazolt fertőzést és 72 halálesetet regisztráltak. A járványkitörés kezdete óta 1,63 millióan fertőződtek meg, az áldozatok száma pedig 29 213. Míg a járványhelyzet tartósan javul, az oltási folyamat döcögősen halad, hiszen Csehországban változatlanul csak az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják. A 10,7 milliós lakosságú országban a pénteki adatok alapján eddig 3 086 076 adag vakcinát adtak be, ebből mindkét dózist kevesebb mint egymillióan kapták meg. A lakosok 19,6 százaléka kapta már meg az első adag oltóanyagot.

Lengyelország: Lekerülhet a maszk

– Talán már túl vagyunk a legrosszabb időszakon a fertőzöttség szempontjából

– jelentette ki Mateusz Morawiecki szerdán. A lengyel miniszterelnök elmondta, hogy az új fertőzések és a halálesetek számának visszaesése óvatos optimizmusra ad okot. Hozzátette:

Lengyelország május végéig fokozatosan feloldja a koronavírus elleni legtöbb intézkedést, a lépések azonban még a fertőzöttségi aránytól függően változhatnak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Az ütemterv szerint május 4-től ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok és a múzeumok, az általános iskolák első három évfolyama pedig visszatérhet a hagyományos oktatáshoz. Május 17-től az általános iskolák felsőbb osztályai és a középiskolák távoktatásról vegyes oktatásra térhetnek át. A szállodák már május 8-tól fogadhatnak vendéget, míg a vendéglátóhelyek külső teraszai május 15-től, belső terei pedig május 29-től nyithatnak ki. A május végi dátum érvényes a színházakra és a mozikra is.

A kormány továbbá arról is tájékoztatta a lakosságot, hogy több mint hat hónap után, május 25-től megszűnhet a maszkviselési kötelezettség szabadtéren.

Ez az enyhítési lépés viszont attól függ, hogy a százezer lakosra vetített fertőzöttségi arány visszaesik-e tizenöt alá. Azt azonban egyelőre még nem tudatták, hogy a szolgáltatások igénybevételét milyen feltételekhez kötik.

Csütörtökön 8426 új fertőzöttet és 540 új halálesetet jelentettek, így a járványkitörés kezdete óta összesen 2,79 millióan betegedtek meg és 67 073-an hunytak el a koronavírusban. A 38 milliós lakosságú Lengyelországban körülbelül 8,3 millióan – mintegy 22 százaléknyian – kapták meg legalább az oltás első dózisát, ezen belül mintegy hárommillió ember már mindkét oltásban részesült.

Ausztria: május közepétől újraéled az ország

Hat hónap zárlat után, május 19-től kinyithatnak az éttermek, a szállodák, a kulturális és a sportlétesítmények is Ausztriában.

– A világjárvány elleni küzdelem utolsó szakaszában vagyunk

– nyilatkozta Sebastian Kurz osztrák kancellár. Hozzátette:

várhatóan a kilencmilliós lakosság egyharmada kapja meg az oltását május közepéig, aminek következtében fokozatosan újraéledhet az országban a gasztronómia, a turizmus, a kultúra és a sport ágazata.

A pénteki adatok alapján a beoltottak száma 2 160 783 fő, vagyis a lakosság csaknem 25 százaléka kapta már meg az első adag vakcinát.

Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Az éttermek külső teraszain összesen tízen, belső tereiben pedig négyen ülhetnek majd egy asztalnál. A maszk viselése, a fogyasztás idejét leszámítva, kötelező marad. A szolgáltatások igénybevételéhez a lakosoknak negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, igazolniuk kell, hogy beoltották őket vagy azt, hogy a közelmúltban átestek a fertőzésen. A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük ötven százalékát tölthetik ki, ám az intézmény méretétől függetlenül beltéren 1500, míg kültéren háromezer fő tartózkodhat. Csütörtökön 2229 új fertőzésről és 27 halálesetről számoltak be az országban. Összesen eddig 617 ezren fertőződtek meg, a járvány halálos áldozatainak a száma pedig 10 179.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.