A kabuli robbantás után véget érnek az evakuálási műveletek

Az országban rekedt afgánok polgárháború kirobbanásától és újabb terrorcselekményektől tartanak.

2021. 08. 27. 10:20
null
Kabul, 2021. augusztus 26. Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőteret biztosító két amerikai ejtőernyős katona, mögöttük felszáll egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgép 2021. augusztus 25-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készültségben vannak az amerikai katonák Kabulban, az afgán fővárosban. A külföldi csapatok újabb támadásokra számítanak, miután az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportjának tagjai több támadást hajtottak végre a repülőgép környékén csütörtök éjszaka. Az evakuációs műveletek azonban a végükhöz közelednek, már több kormány bejelentette, hogy az utolsó járatok landolására készülnek. Kabulban továbbra is hatalmas káosz tombol, az emberek kétségbeesetten igyekeznek mindent megtenni, hogy valamelyik utolsó katonai gépre feljussanak, az idő azonban fogy. Egy, a kabuli repülőtéren állomásozó nyugati biztonsági tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy a civilek Kabulból való kimenekítését felgyorsították a repülőtérnél előző nap történt merényleteket követően.

Az emberek rettegnek és a félelem csak növekszik. Mindent próbálnak megtenni annak érdekében, hogy kijussanak az országból. Az emberek egy polgárháború kirobbanásától és az Iszlám Állam merényleteinek újabb hullámától tartanak

– magyarázta egy Kabulban élő férfi a The Guardian brit napilapnak.

„Nincs senki sem biztonságban, az iskolák nem működnek, az egész kormányzati rendszer összeomlott” – tette hozzá a férfi, aki arról is beszélt, azok az afgánok, akik korábban a külföldi csapatokkal dolgoztak együtt, az utolsó perceiket számolják. Elmondása szerint Kabulban hatalmas káosz tombol, noha az utcák már korántsem úgy néznek ki, mint a tálib hatalomátvétel előtt: „nem látni nőket sétálni az utcán, nem lehet látni farmert viselő férfiakat sem”. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió értesülései szerint a tálibok több ezer katonájukat rendelték Kabulba, hogy növeljék a repülőtér védelmét az Afganisztánban aktív terrorszervezetek támadásaival szemben és feltartóztassák a nyugtalanul várakozó embereket.

Ezek az akciók jelzik, hogy milyen biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie a táliboknak a következő hónapokban

– magyarázta Charles Stratford, az al-Dzsazíra tudósítója. A tálib vezetés közleménye szerint a csütörtöki támadások elkövetőit meg fogják büntetni. Állításuk szerint 28 tálib is életét vesztette a robbantásokban. „Több emberünket veszítettük el, mint az amerikaiak” – mondta egy tálib tisztségviselő. Az új afganisztáni vezetés egyébként továbbra is ragaszkodik az augusztus 31-i dátumhoz, mondván, „semmi sem indokolja, hogy meghosszabbítsák a külföldi erők Afganisztánból való távozásához szabott határidőt”.

London mindeközben úgy döntött, lezárja az afganisztáni kimenekítési műveleteket és terveik szerint néhány órán belül az utolsó brit gép felszáll Afganisztánból. Ben Wallace védelmi miniszter elmondta, a csütörtöki támadások következtében nem módosult az evakuációs ütemterv, noha álláspontja szerint számítani kell további terrorcselekményekre. Az Egyesült Királyság eddig több mint 13 700 brit állampolgárt és afgánt evakuált, ezzel ez volt a brit légierő második legnagyobb mentőakciója az 1949-es berlini légihíd végrehajtása óta. A védelmi minisztérium becslései szerint körülbelül 100-150 brit és mintegy 1100 afgán rekedhet Afganisztánban, akik egyébként jogosultak lennének a kimenekítésre.

A fenyegetés egyre inkább növekszik Kabulban, ahogy közeledünk az ország elhagyásához

– jelentette ki pénteken Wallace, aki egyúttal közölte, az evakuálási akciók utolsó szakaszához érkeztek, amelyben már csak azokat fogják kimenekíteni a brit erők Afganisztánból, akik a repülőtéren tartózkodnak és már engedélyezték nekik, hogy felszálljanak a szállítógépekre. Wallace hozzátette, „sajnáljuk, hogy nem sikerült mindenkit evakuálni, szomorú tény, hogy nem fog mindenki kijutni Afganisztánból”. Az Egyesült Királyságban egyébként a civilek is szorgalmazzák az afgánok kimenekítését, ez idáig több százan jelezték brit civil szervezeteknek, hogy befogadnák az afgánokat otthonaikba.

Amerikai ejtőernyős katonák a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőteret biztosítják 2021. augusztus 25-én                                                                                           Fotó: Jillian G. Hix/MTI/AP/Amerikai szárazföldi hadsereg

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke szintén bejelentette péntek reggel, hogy a csütörtöki támadások miatt befejezik az evakuációs műveleteket. A kormányfő nem tudta megmondani, hányan rekedtek Afganisztánban.

Azt azonban biztosan tudjuk, hogy nem hoztunk ki mindenkit

– szögezte le Ardern.

A spanyol kormány közleménye szerint ők is befejezték az evakuálást Afganisztánból, várhatóan pénteken landol az utolsó két katonai repülőgép, fedélzetükön 81 spanyol állampolgárral, 83 afgánnal és négy portugál katonával. A repülőgépek a Madrid mellett, Torrejón de Ardoz település katonai légitámaszpontján szállnak majd le. Spanyolország a mentőakció során 1898 afgánt evakuált, akik a nyugati országokkal, az Európai Unióval vagy az ENSZ-szel dolgoztak együtt.

Borítókép: Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőteret biztosító két amerikai ejtőernyős katona, mögöttük felszáll egy C–17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgép 2021. augusztus 25-én
Fotó: MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.