Lapozó: Iskolát rohamoztak meg oltásellenesek Helsinkiben

Egy svéd kutatás szerint a fertőzöttek nyolcvan százalékának van antitest védettsége · Több mint tízezer hektárnyi erdőterület égett le Spanyolországban hétvégén · Növekszik a fenyegetések és a bűnelkövetések száma Olaszországban · Iskolát rohamoztak meg oltásellenesek Helsinkiben

Forrás: MEDIAWORKS2021. 08. 17. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertőzöttek nyolcvan százalékának van antitest védettsége a betegséget követő évben egy svéd kutatás szerint

Kétezer egészségügyi dolgozót vizsgál egy kutatócsoport 2020 áprilisa óta a stockholmi Danderyd Kórházban. A kutatásban részt vevőknek egy-egy kérdőívet kell kitölteniük, valamint negyedévente kell vérmintát adniuk, amiből azt vizsgálják, van-e a szervezetükben a Covid–19 vírus ellen antitest. A kutatók által előzetesen publikált adatokból az derül ki, hogy a fertőzöttek nyolcvan százalékánál alakult ki védettség a betegség lefolyása utáni évben. A kutatók azt figyelték meg, hogy az antitestek jól védenek a brit és a delta variáns ellen, ugyanakkor 30-40 százalékkal gyengébben a dél-afrikai és a brazil vírussal szemben. A kutatók azt is megnézték, hogy a betegségen átesetteknek hány dózis vakcinára van szükségük. Azt állapították meg, hogy számukra akár egy oltás is elegendő, hiszen a betegség nagyjából olyan védettséget ad, mint másoknál az első dózis, a beadott vakcina pedig kialakítja az elérhető teljes védettséget. 

Forrás: SVT

Több mint tízezer hektárnyi erdőterület égett le Spanyolországban hétvégén 

Szombaton több településről evakuálni kellett a lakókat, miután Kasztília és León közösségben két falu között felgyulladt egy autó – vélhetően a forróság miatt – majd a lángok villámgyorsan tovább terjedtek az útmenti bozótosra, onnan pedig a közeli erdőre. A tűzoltók másfél nap megfeszített munka után sem tudták még elfojtani a lángokat, sőt, a helyzet vasárnap délután csak tovább romlott, miután a feltámadó szél miatt a tűz tovább terjedt. Jelenleg negyven kilométeres körben kell dolgozniuk a szakembereknek és a környékbelieknek, akik saját otthonukat, illetve többen turizmusra szánt vidéki házaikat próbálják menteni. A több mint 120 kilométerre fekvő Madridban is látni a füstoszlopokat és érezni a füstszagot. A rendkívüli forróság miatt sorra gyulladnak fel az erdők a dél-európai országban, július 25-ig már közel negyvenezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává a rendkívüli hőség miatt. Egész hétvégén extrém riasztás volt érvényben az ország szinte teljes területén. A córdobai Montoroban közel 48 fokra ébredtek az emberek vasárnap reggel. 

Forrás: ABC, Voz Pópuli, RTVE

Növekszik a fenyegetések és a bűnelkövetések száma Olaszországban

Jelentősen megugrott a közigazgatásban dolgozókat és újságírókat érő fenyegetések száma, csökkent a nők ellen elkövetett erőszak, miközben az egekbe szökött a világhálón elkövetett visszaélések száma. A belügyminisztérium által közzétett adatok szerint főként a dél-olaszországi tartományokban, Campania, Szicília, Puglia, Calabria régiókban regisztráltak számottevő növekedést az év első hat hónapjában. 110 újságírót és 189 polgármestert ért halálos fenyegetés. A világhálón elkövetett illegális tevékenységek pedig négyszeresére emelkedtek. A hatóságok 2490 gyermekpornográf tartalmakat közvetítő internetes portált zároltak. 128 százalékkal növekedett az illegális határátlépések száma, a tavalyi év ezen időszakához képest. 2020 augusztusa és 2021 júliusa között közel ötvenezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. 

Forrás: Affar Italiani

Iskolát rohamoztak meg oltásellenesek Helsinkiben

 A héten kezdik meg a 12–15 évesek koronavírus elleni oltását Finnországban, elsősorban iskolákban. Egy helsinki iskola előtt, ahol augusztus 17-től oltják a gyerekeket, tüntetők zavarták meg az előkészületeket. Az intézmény előtt protestálók közül három férfi betört az iskolába, akiket később őrizetbe is vett a rendőrség, mert az épületben tartózkodó dolgozók szerint erőszakosan léptek fel. Nem ez volt az egyetlen iskola Finnországban, ahol a gyerekek beoltása ellen tiltakoztak, sőt, volt olyan oktatási intézmény, ahol az osztályfőnök küldött a szülőknek oltásellenes dokumentumokat, illetve linkeket olyan honlapokhoz, ahol félrevezető, hamis hírek találhatóak. 

A gyermekek oltása egyébként erős társadalmi támogatottsággal rendelkezik Finnországban.  A statisztikai hivatal (Tilastokeskus) friss felméréséből az derül ki, hogy a válaszadók 78 százaléka be kívánja oltatni a gyermekét, a kiskorúak oltását ellenzők aránya pedig mindössze 13 százalék.

Forrás: Yle

Borítókép: FLICKR

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.