Minszk már mintegy kétezer migránst toloncolt haza állítása szerint

Bagdad szintén igyekszik hazatelepíteni a lengyel–belarusz határ térségéből a bevándorlókat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 13. 10:10
null
Kuznica, 2021. november 12. A lengyel 16. gpestett hadosztly ltal kzreadott kpen az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrt vd szgesdrtkerts fehrorosz oldaln, az eltrben lengyel katonk a kelet-lengyelorszgi Kuznica trsgben 2021. november 8-n. A lengyel-fehrorosz hatron feszltsg alakult ki a Fehroroszorszg fell az Eurpai Uniba igyekv tbb ezer migrns miatt. A lengyel hatsgok november 12-i becslse szerint 3-4 ezer migrns tartzkodik a fehrorosz-lengyel hatr mentn, s a szmuk folyamatosan gyarapodik. MTI/EPA/Lengyel 16. gpestett hadosztly Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minszk mintegy kétezer, papírokkal nem rendelkező migránst toloncolt vissza hazájába azért, hogy véget vessen az illegális bevándorlásnak – jelentette ki pénteken a belarusz külügyminiszter. Közleményében Uladzimir Makej hozzátette: 

a belarusz hatóságok őrizetbe vettek körülbelül 700 határsértőt is, valamint Minszk nagyjából egy hónapja mintegy harminc utazási irodától megvonta az engedélyt, hogy külföldieket hozzon az országba.

A közleményből nem derül ki, hogy az őrizetbe vettek, illetve a kitoloncoltak azon migránsokból kerültek-e ki, akik az elmúlt hetekben érkeztek a volt szovjet tagköztársaságba. 

Ugyancsak pénteken az iraki külügyminisztérium bejelentette, Bagdad igyekszik hazatelepíteni a lengyel–belarusz határ térségéből azokat az iraki bevándorlókat, akik hajlandók visszatérni. 

A külügyminisztérium szóvivője az INA iraki állami hírügynökség szerint elmondta, azután döntöttek így, hogy felülvizsgálták a Belarusz, illetve Litvánia, Lettország és Lengyelország határán kialakult helyzetet, és utasították az ezekben az országokban dolgozó iraki nagykövetségeket, hogy tegyenek meg mindent az utazók biztonsága érdekében. A határ térségében migránsok ezrei rekedtek, akik illegálisan kívánnak belépni az Európai Unió területére. A blokk szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Belarusszal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrót kerítés belarusz oldalán, az előtérben lengyel katonák a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.