A szponzorszerzés terhe nyomja a francia elnökjelöltek vállát

Ahhoz, hogy az aspiránsok elinduljanak az áprilisi választáson, legalább ötszáz aláírást kell megszerezniük, ez pedig Éric Zemmour és Marine Le Pen helyzetét is megnehezíti.

2022. 01. 11. 20:11
LE PEN, Marine
Prga, 2019. prilis 25. Marine Le Pen, a franciaorszgi Nemzeti Tmrls (RN) elnke sajttjkoztatt tart a radiklis jobboldali prtok vezetinek prgai tallkozjn 2019. prilis 25-n. A nyilvnos tancskozst a mjusi eurpai parlamenti vlasztsokra kszl cseh Szabadsg s Kzvetlen Demokrcia (SPD) prt hozta tet al kampnynyit rendezvny gyannt. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végén hivatalosan is elindul a verseny a francia elnökválasztáson való induláshoz szükséges ötszáz szponzor megszerzéséért. A nagy, hagyományos pártok jelöltjeinek ez az időszak csupán egyszerű formalitás, ami nem okoz gondot, de akadnak olyanok is az elnökválasztási megmérettetésbe belépő új versenyzők között, akiknek fájhat a feje az aláírásokért. Nem meglepő, hogy utóbbiak közül több politikus is szorgalmazza azt a törvénymódosítást, hogy a szignójukat adó tisztségviselők neve ne kerüljön nyilvánosságra. 

Köztük van a Nemzeti Tömörülés bevándorlásellenes elnökjelöltje, Marine Le Pen és Éric Zemmour jobboldali publicista, de Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország baloldali párt elnökjelöltje is – utóbbi hétfői sajtótájékoztatóján a szponzorálások anonimitását szorgalmazta. 

A felvetés egyébként nem új keletű: novemberben Marine Le Pen felszólította Emmanuel Macron jelenlegi köztársasági elnököt, hogy törölje el a jelölteket támogató polgármesterek nevének közzétételét, mert a választott tisztségviselőkre így komoly nyomás nehezedik, és több jelöltnek nem lesz könnyű megszereznie a szükséges támogatást.

A FranceInfo francia hírportál megkérdezett több polgármestert, hogy megkeresték-e már őket az elnökjelöltek. Bertrand Courot, a Marne megyében található Sainte-Menehould első embere a negyedik ciklusát kezdi, és mint mondta, eddig mindig megkeresték a szponzorálással kapcsolatban. Idén eddig Jean-Luc Mélenchon és Éric Zemmour küldött neki levelet. Ha pedig a szponzorálást megkapja az egyik elnökjelölt, azt nyilvánosságra is hozzák. Ez a rendszer, vagyis az anonimitás kizárása pedig több tisztségviselőt is aggaszt: az Aube megyében található Mergey polgármestere, Marie-Luce Burri például hangsúlyozta, hogy amint hivatalba lépett, úgy döntött, nem fog élni a szponzorálás lehetőségével. A France Bleu-nek nyilatkozó Michel Fournier, Voivres polgármestere is hasonló állásponton van. Mit mondta e-mailben, telefonon több jelölt is megkereste, de ő sem teszi le senki mellett a voksát, és a szponzorálás névtelenségét szorgalmazza. 

–Úgy gondolom, hogy nagyobb szabadságot kell adnunk a jelöltség megszerzésében, de most, a választás közeledtével nem fogunk opportunizmusból módosítani a szövegen ilyen vagy olyan jelölt miatt, vagyis néhány nappal a meccs előtt nem változtatunk a játékszabályokon

 – hangsúlyozta Christophe Castaner. A francia Nemzetgyűlés tagja, korábbi belügyminiszter a France Inter műsorában hétfőn kifejtette: nem lenne kívánatos a jelenleg hatályos, a támogatások benyújtására vonatkozó szabályok módosítása. A politikus ugyanakkor úgy véli, idővel a szponzorálás szabályainak módosítására lenne szükség.

 

A Journal du Dimanche francia hetilap emlékeztetett: az 1962-ben létrehozott szponzorálási rendszer lehetővé teszi az elnökválasztás jelöltjeinek szűrését, mégpedig azért, hogy elkerüljék azt, hogy a „komolytalanabb” jelöltek összegyűjtsék az elnökválasztási versenyhez szükséges támogatásokat. 

Így tehát ahhoz, hogy valaki bejuthasson az Élysee-palotába, legalább ötszáz aláírást kell összegyűjtenie mintegy negyvenezer választott tisztviselőtől (többek között parlamenti képviselőktől, polgármesterektől, megyei, regionális és területi tanácsadóktól). 

Fontos kitétel, hogy egy pár évvel ezelőtt, 2016-ban történt törvénymódosítás óta az elnökjelöltek összes szponzori támogatását nyilvánosságra hozzák. 

Az elnökjelölt-aspiránsoknak ráadásul nincs sok idejük a tisztségviselők megkeresésére, a rendelkezésre álló időszak január 30-tól kezdődik és március 4-ig tart, amikor is este hat óráig minden aláírást meg kell kapnia a francia alkotmánytanácsnak.

Borítókép: Marine Le Pen, a franciaországi Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke sajtótájékoztatót tart a radikális jobboldali pártok vezetőinek prágai találkozóján 2019. április 25-n (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.