Borrell fegyveres konfliktusra számít az orosz–ukrán határon

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte, készen állnak a válaszlépésekre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 18:27
KULEBA, Dmitro; BORRELL FONTELLES, Josep
Sztanicja Luhanszka, 2022. január 5. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (k) ukrán katonák kíséretében a Donyec-medencei fegyveres konfliktus frontvonalán fekvõ Sztanicja Luhanszka településen 2022. január 5-én. Borrell Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter meghívására elõzõ nap este érkezett meg Ukrajnába, a keleti országrészben lévõ Harkivba, ahonnan a Donyec-medencei válságövezetbe utazott. MTI/AP/Andriy Dubchak Fotó: Andriy Dubchak Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélye az orosz–ukrán határon, és az Európai Unió nagyon komolyan veszi ezt a fenyegetést – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben csütörtökön, Mélanie Joly kanadai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Borrell hangsúlyozta, mivel az Európai Unió úgy véli, hogy az orosz csapatok tömeges összevonása az ukrán határon fenyegetést és nagy veszélyt jelenthet, együttműködik szövetségeseivel annak érdekében, hogy szükség esetén készen álljon válaszlépések végrehajtására.

Magas ára lesz Oroszország számára annak, ha bármifajta agressziót követ el Ukrajna ellen

– fogalmazott.

Szavai szerint Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetése – amely szerint egy esetleges támadás Ukrajna ellen a kilátásba helyezett amerikai szankciók miatt „sokba kerülne Oroszországnak és gazdaságának” – azonos irányba halad az európai elképzelésekkel. A főképviselő kijelentette: Európának ismertté kell tennie álláspontját a kérdésben annak érdekében, hogy az európaiak részvétele nélkül senki ne köthessen megállapodást az európai biztonságról. Mélanie Joly a sajtóértekezleten kijelentette:

az Ukrajnát fenyegető veszély valóságos, az ország stabilitásának és békéjének biztosítását célzó erőfeszítésekről folytatni kell a nemzetközi megbeszéléseket.

Kanada határozottan ellenez mindenfajta orosz agressziót Ukrajnával szemben, és elutasítja Oroszország hamis állításait esetleges fenyegetésekről Ukrajna vagy a NATO részéről – jelentette ki. A külügyminiszter aláhúzta: a párbeszéd elutasításának és az erőszak alkalmazásának Oroszország részéről súlyos következményei lesznek. Kanada kész további megszorító intézkedések, köztük gazdasági jellegűek meghozatalára Oroszországgal szemben – közölte. Hangsúlyozta továbbá: Kanada teljes szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát, és úgy gondolja, hogy a feszültség megoldása egyedül diplomácia csatornákon képzelhető el. E tekintetben a szövetségesek között teljes egyetértés uralkodik – tette hozzá a kanadai külügyminiszter.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (középen) ukrán katonák kíséretében a Donyec-medencei fegyveres konfliktus frontvonalán fekvő Sztanicja Luhanszka településen 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.