EMA: Terhes nők számára is biztonságosak az mRNS-vakcinák

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az oltások nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő gyermekeknél.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 18:01
ILLUSZTRÁCIÓ Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is − közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte, hogy az mRNS-alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő várandós anya bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét a terhesség alatt kialakuló szövődmények vagy a vetélések és a koraszülések kockázata megnövekedésének. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően.

Megjegyezték: a koronavírus elleni oltások ugyanolyan hatékonyan csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a várandósoknál, mint a nem várandósoknál. 

A védőoltások állapotos nőknél leggyakrabban előforduló mellékhatásai megegyeznek a teljes beoltottakéival.

Ezek közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom és duzzanat, a fáradtság, a fejfájás és a bőrpír megjelenése, az esetleges izomfájdalom és a hidegrázás. A hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a terhesség alatt beadott, mRNS-alapú vakcinák előnyei felülmúlják a várandós anyák és a még meg nem született csecsemők esetleges fertőzési kockázatait. A várandós vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőket ezért az uniós ügynökség arra ösztönzi, hogy a nemzeti ajánlásoknak megfelelően vegyék fel a védőoltást.

Az mRNS-vakcinák közé a Pfizer–BioNTech vállalatok Comirnaty nevű, valamint a Moderna vállalat Spikevax nevű oltóanyaga tartozik. Az egyéb engedélyezett, koronavírus elleni oltóanyagok vizsgálata folyamatban van, ezek eredményéről az EMA beszámol, amint azok elérhetővé válnak – közölték.

Borítókép: Illusztráció. (Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.