Josep Borrell: Semmit sem fognak eldönteni az európaiak nélkül

A franciaországi Brestben megkezdődött az uniós védelmi, illetve külügyminiszterek találkozója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 13. 11:45
KULEBA, Dmitro; BORRELL FONTELLES, Josep
Sztanicja Luhanszka, 2022. január 5. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (k) ukrán katonák kíséretében a Donyec-medencei fegyveres konfliktus frontvonalán fekvõ Sztanicja Luhanszka településen 2022. január 5-én. Borrell Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter meghívására elõzõ nap este érkezett meg Ukrajnába, a keleti országrészben lévõ Harkivba, ahonnan a Donyec-medencei válságövezetbe utazott. MTI/AP/Andriy Dubchak Fotó: Andriy Dubchak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán határon történt orosz csapatmozgások részei annak a nyomásnak, amelyet Moszkva gyakorol követelései teljesítése érdekében, de szó sincs arról, hogy nyomás alatt tárgyalnánk – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a nyugat-franciaországi Brestben. Borrell azelőtt nyilatkozott, hogy a városban informális találkozót kezdenek az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei. A megbeszélés fő témája az új ukrajnai konfliktus veszélye. Az uniós tisztségviselő kifejtette:

Biztosítottak bennünket arról, hogy semmit sem fognak eldönteni vagy megtárgyalni az európaiak nélkül, és teljességgel tökéletes az egyeztetés az amerikaiakkal.

Hozzátette: – Ma nem lesznek döntések, mert ez informális találkozó, de lesz politikai véleménynyilvánítás. Kialakítjuk az EU álláspontját, eldöntjük, hogyan kezeljük a válságot.

A védelmi miniszterekhez késő délelőtt csatlakoznak az uniós külügyminiszterek. Az európai diplomácia vezetője előzőleg találkozott Wopke Hoekstra holland külügyminiszterrel, akinek később pozitív lett a koronavírustesztje, de most mindenkit megnyugtatott egészsége felől. Borrell azt mondta: átesett a szigorú teszteken, nem fertőzött. Sophie Wilmes belga külügyminiszter szintén kapcsolatban állt holland kollégájával, és bár nála is negatív lett teszteredmény, inkább lemondta bresti látogatását. Wilmes 2020 októberében intenzív osztályra került, miután elkapta a vírust.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ukrán katonák kíséretében a Donyec-medencei fegyveres konfliktus frontvonalán fekvő Sztanicja Luhanszka településen 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.