Olaf Scholz: Fenn kell tartani a párbeszédet Oroszországgal

A kancellár szerint a párbeszéd ellenére a helyzet nem vált kevésbé veszélyessé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 13. 20:22
RUTTE, Mark; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. január 13. Olaf Scholz német kancellár (j) fogadja Mark Rutte holland miniszterelnököt Berlinben 2022. január 13-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszországgal folytatott párbeszéd minden csatornáját nyitva kell tartani – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben az ukrán–orosz határ térségében végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban. A kancellár Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kiemelte: világossá kell tenni Moszkva előtt, hogy nagy árat kellene fizetnie, ha katonai tevékenység menne végbe a térségben. Ugyanakkor a párbeszéd minden csatornáját ki kell használni ahhoz, hogy kialakuljon a közös biztonság felé mutató európai perspektíva – fogalmazott Olaf Scholz. Arra a kérdésre, hogy növekszik-e a háborús veszély az orosz katonai jelenlét erősödése miatt, azt mondta: szerencsés, hogy több szinten is elkezdődött a párbeszéd, de a helyzet ettől még nem vált kevésbé veszélyessé.

Mark Rutte mindenekelőtt az ügy európai uniós vonatkozásairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak is részt kell vennie az orosz–ukrán határvidéken uralkodó feszültség csökkentését és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló tárgyalásokon, mert – mint mondta – nem engedhető meg, hogy Európa csak színtér, és ne tényező legyen. Kifejtette, hogy az EU-nak erélyesebben, öntudatosabban kellene fellépnie geopolitikai ügyekben, és ehhez a holland kormány álláspontja szerint át kell alakítani a közösség külpolitikai működésmódját, teljes egyetértés helyett a többség akarata alapján kell meghozni a döntéseket.

A két kormányfőt a többi között a február elején kezdődő pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjának ügyéről is kérdezték. Erről Olaf Scholz elmondta, hogy nem értek még véget az egyeztetések az európai partnerekkel. Mark Rutte hozzátette: a koronavírus-világjárvány miatt is érdemes megfontolni, hogy mennyire lenne ésszerű politikusoknak felkeresniük a kínai fővárost a játékok idején.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár fogadja Mark Rutte holland miniszterelnököt Berlinben 2022. január 13-án. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.