„Nem választhatja szét egy újabb vasfüggöny Európát”

Fegyveres konfliktustól tartva az észtországi NATO-csapatok bővítésére sürgeti a szövetséget Tallinn.

2022. 01. 13. 16:31
British Defence Secretary Williamson visits UK troops of the NATO eFP battle group in Tapa
BRITAIN-ESTONIA/DEFENCE Fotó: Janis Laizans
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2014-es ukrán–orosz konfliktus kezdete óta nagymértékben megerősítettük a jelenlétünket a NATO keleti részén, nemcsak Észtországban, hanem Litvániában, Lettországban és Lengyelországban is. Több erőnk van szárazföldön, tengeren és levegőben, és további csapatokat tudunk bevonni, ha szükséges – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön, miután Alar Karis észt államfővel tárgyalt. A megbeszélésre azt követően került sor, hogy előző nap hosszú idő után a NATO és Oroszország is asztalhoz ült, mivel az ukrán határ közelében megnövekedett orosz katonai jelenlétről szóló hírek szükségessé tették a találkozást.

– A NATO működése azon az elven alapul, hogy megvédjük egymást: az egyik szövetségesünk elleni támadás az összes szövetségesünk elleni támadást jelentené.

Ez az elv több mint hetven éve biztonságban tart bennünket, és Észtországra is kiterjed 2004 óta, mióta az országuk csatlakozott a NATO-hoz – válaszolta a főtitkár az észt közszolgálati média újságírójának azon kérdésére, hogyan tudná az Észak-atlanti Szövetség megvédeni az észt embereket egy esetleges orosz fegyveres támadás esetén. Jens Stoltenberg válaszában hozzátette: NATO-repülőgépek tartják biztonságban az eget Észtország felett, és szövetséges hajók járőröznek a Balti-tengeren.

– Nem választhatja szét egy újabb vasfüggöny Európát

– hangsúlyozta Alar Karis a NATO-főtitkárral való találkozóját megelőzően arra utalva, hogy számítanak a szövetség védelmére.

Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy további csapatokat kellene a szövetségnek a keleti részére vezényelnie.

2014 óta a NATO négy, körülbelül ezerfős csapatot állomásoztat a balti országokban és Lengyelországban külön-külön. A bevetésre kész harccsoportokat rotációs alapon felváltva az Egyesült Királyság, Kanada, Németország és az Egyesült Államok vezeti. 

– Ha ránézünk a térképre, látszik, hogy a balti országok egy NATO-félszigetet képeznek, ezért vannak aggodalmaink

– nyilatkozta Kaja Kallas a Reuters hírügynökségnek. 

– Természetesen megbeszéléseket folytatunk szövetségeseinkkel arról, hogy az elrettentés érdekében növeljék az itteni jelenlétüket – tette hozzá az Oroszországgal határos posztszovjet állam kormányfője. Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes az Oroszország–NATO Tanács szerdai brüsszeli ülésén ugyanakkor kifogásolta, hogy a NATO kolosszális erőforrásokat fordít Oroszország feltartóztatására, és hozzátette, hogy Moszkvának ebben az esetben az ellenfeltartóztatást kell választania.

Az észt védelmi minisztérium tavaly készített felméréséből kiderült: a lakosok fontosnak tartják a NATO szerepét hazájuk biztonságának elősegítésében. A válaszadók 52 százaléka gondolja úgy, hogy ha fegyveres konfliktus törne ki az országban, a szövetség közvetlen katonai segítséget nyújtana. 45 százalékuk pedig abban is bízik, hogy a NATO-tagsággal megelőzhetik az efféle veszélyt. A közvélemény-kutatás továbbá arra is rávilágított, hogy a lakosság egészen 75 százaléka támogatja a NATO jelenlétét Észtországban.

A NATO és Oroszország egységei Kelet-Európában Fotó: MN-gyűjtés

Borítókép: A NATO-harccsoport brit katonái Észtországban (Fotó: Janis Laizans)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.