Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Az orosz és a kínai kémkedés miatt aggódik Dánia

Az észak-európai ország titkosszolgálatai hónapok óta reflektorfényben vannak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 13. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dániai titkosszolgálat (PET) aggodalmának adott hangot a Dániában végrehajtott kémkedési ügyek számának növekedése miatt – áll egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményben, amelyről az AFP francia hírügynökség közölt tudósítást.

Néhány külföldi ország aktív titkosszolgálati tevékenységet folytat Dániával szemben, és megnövekedett a kémkedési ügyek által jelentett fenyegetés 2021-ben

– fogalmazott közleményében a dán titkosszolgálat (PET). Ez a fenyegetés, amely kémkedést, befolyásolási tevékenységet, zaklatást, illegális termékek és technológiák megszerzésére, valamint megfigyelésre irányuló kísérletet, valamint ritkább esetekben merényletkísérleteket jelent, az autonóm dán területekre (Feröer-szigetek és Grönland) is kiterjed, amely az Északi-sarkvidék iránti különleges érdeklődés miatt jelentős.

A közlemény szerint a kémtevékenység és a fenyegetés elsősorban Oroszországból, Kínából és Iránból érkezik.

– Kína jelentős erőfeszítéseket tesz a csúcstechnológia és az ezzel kapcsolatos legújabb ismeretek megszerzéséért – magyarázta Anders Henriksen, a PET elhárításért felelős igazgatója a Politiken című dán napilapban. Henriksen szerint ez a fenyegetés rejtett, lappangó módon jelen van egyes felsőoktatási csereprogramokban is. – Bizonyos korai fázisban lévő kutatások, amelyek katonai célokra is alkalmazhatóak, problémát jelenthetnek – húzta alá.

Nyár elején a Politiken cikke fedte fel, hogy legalább harminc, Dániában kutatást folytató személyt toboroztak és vettek fel az Ezer tehetség elnevezésű kínai kormányzati programba.

A dán titkosszolgálatok hónapok óta reflektorfényben vannak Dániában. A DR dán közszolgálati televízió májusban például arról sugárzott oknyomozó műsort, hogy az Egyesült Államok legalább 2014-ig használta a dán tenger alatti kábelhálózatot négy ország (Németország, Svédország, Norvégia, Franciaország) politikusai és közszereplői, mások mellett Angela Merkel korábbi német kancellár megfigyelésére.

Mindeközben Lars Findsen, a dán külföldi hírszerzés főigazgatója december vége óta letartóztatásban van bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásának vádjával. Az ellene folyó vizsgálat zárt ajtók mögött folyik, de a helyi média szerint az ügy elsősorban a dán sajtónak kiszivárogtatott minősített információkkal kapcsolatos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.