Lapozó: Mostantól könnyebben kaphatnak állampolgárságot a Spanyolországban élő migráns nők

Kötelezővé tehetik az életfogytiglani börtön kiszabását az orosz pedofilok számára · Alig kezdődött el az év, máris migrációs rekord dőlt meg Spanyolországban · Nem létező antigéntesztek deklarálásával tizennyolcmillió eurót keresett egy francia patikus.

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 01. 19. 17:00
null
Almería, 2019. december 16. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Almería kikötõjébe 2019. december 16-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 73 fekete-afrikai migránst vett fedélzetére a spanyol partok közelében. MTI/EPA-EFE/Carlos Barba Fotó: Carlos Barba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelezővé tehetik az életfogytiglani börtön kiszabását az orosz pedofilok számára

A visszaeső pedofilok életük végéig rácsok mögé kerülhetnek Oroszországban, ha a jelenleg hatályos törvénymódosítás szövegét elfogadják a törvényalkotók. 

Az orosz parlament alsóházának elnöke, Vjacseszlav Vologyin közölte a jelenleg folyamatban lévő módosítás részleteit: azok a visszaeső és korábban már elítélt pedofilok, akiknek a kiskorúak sérelmére elkövetett újabb erőszakos bűncselekményét még egyéb tényezők is súlyosbítják, életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. Ilyen súlyosbító körülmények közé tartozik, ha az erőszakot olyan személy követi el, aki egy háztartásban él az áldozattal, aki a gyermek felneveléséért felel, illetve biztonságáért és oktatásáért is, valamint ha az erőszakot elkövetők a kiskorúak oktatási és nevelési intézményeiben dolgoznak. Az orosz honatyák arról is tanácskoznak, hogy a súlyosbított börtönbüntetéseken kívül munkatáborba is küldenék a pedofíliáért elítélteket, konkrétan az Oroszország északi területein található bányákba.

A módosított törvény a védett fiatalok életkorhatárát is megemelné 18 évre (a jelenleg hatályos 14 helyett), így terjesztené ki a pedofilok felelősségét. Vologyin hozzáfűzte, hogy „az életfogytiglani börtönbüntetés egy eszköz arra, hogy a degenerált embereket elkülöníthessük a társadalomtól. Reméljük, hogy a törvények szigorításával jobban megvédhetjük a gyermekeket, a családokat és a társadalom egészét a visszafordíthatatlan károktól” – mondta.

Forrás: Rt.com

Alig kezdődött el az év, máris migrációs rekord dőlt meg Spanyolországban

Már 1604 illegális bevándorló érkezett az országba 2022 első két hetében, ami 16,5 százalékkal több migránst jelent, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A belügyminisztérium statisztikája szerint a legtöbben továbbra is tengeri úton érkeztek, leginkább kis csónakokba zsúfolódva. A többség a Kanári-szigeteket vette célba, de ott most mégis 26 százalékkal kevesebben kötöttek ki, mint tavaly ilyenkor. Ehelyett rengetegen értek szárazföldet a Baleár-szigeteken, valamint más tengerparti városokban. Pontos statisztikai adatok ugyan még nincsenek, de az bizonyos, hogy több csónak utasai is az óceánba vesztek, miközben a jobb élet reményében hánykolódtak Spanyolország felé. A belügyi tárca év végi adatai szerint közel 4,5 ezer illegális bevándorló halt meg a nyílt vízen, ami 103 százalékkal több a 2020-as adatokhoz képest.

Forrás: 20minutos.es, Eldiario.es

Nem létező antigéntesztek deklarálásával tizennyolcmillió eurót keresett egy francia patikus

Egy párizsi gyógyszerész, aki a francia főváros XI. és XVIII. kerületében több gyógyszertár tulajdonosa, több mint 18 millió euró értékben igényelt kifizetést a francia nemzeti egészségbiztosítási pénztártól körülbelül hárommillió nem létező antigénteszt után. A francia kormány ugyanis a járvány idején a gyógyszerészek feladatai közé sorolta, hogy ingyenesen lássák el az egészségügyi szakembereket antigéntesztekkel.

A 46 éves patikus összesen 3 129 158 darab ki nem szállított és el nem végzett antigéntesztre állított ki hamis megrendeléseket, és ezek után igényelte vissza a patikának járó térítést 18 millió euró értékben. A patikus azzal bukott le, hogy a több millió antigéntesztet egy mindössze három hónapos periódusra datálta, amivel felkeltette az egészségbiztosítási pénztár figyelmét.

Az eset nem egyedülálló, Párizs egy másik patikusa szintén nem létező tesztekkel csalt ki – ugyancsak az egészségbiztosítótól – négymillió eurót 2020 augusztusa és 2021 novembere között. A párizsi hatóságok átfogó vizsgálatot indítottak, több gyógyszertárnál is zajlanak a vizsgálatok az ehhez hasonló csalások gyanúja miatt.

Forrás: Valeursactuelles.com

Könnyebben kaphatják meg a spanyol állampolgárságot a migráns nők

A spanyol legfelsőbb bíróság úgy döntött: kezdeményezi a papír megszerzéshez szükséges beilleszkedési követelményeket a végzettség nélküli bevándorló nők számára. A változáshoz egy konkrét ügy vezetett el, ugyanis egy marokkói nő nem kapta meg a spanyol állampolgárságot, miután megbukott a politikai és társadalmi ismeretek vizsgáján. A nő fellebbezett a döntés ellen. Elmondta, hogy hazájában női státusa miatt nem tanulhatott, így esélye sem volt átmenni a teszten. 

Az országos bíróság első körben elutasította a fellebbezést, a legfelsőbb bíróság azonban most helybenhagyta azt, sőt megnyitotta a kaput a hasonló helyzetben lévő migráns nőknek járó könnyítések előtt. Az ítéletnek köszönhetően ugyanis hamarosan lazíthatnak majd a spanyol társadalomba való beilleszkedési követelményeken. 

A tervek szerint azok a nők, akik hazájukban hátrányt szenvedtek el az oktatás terén, könnyebben válhatnak a jövőben spanyol állampolgárrá, mint mások.

Forrás: Elpais.com

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Almería kikötőjébe 2019. december 16-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Carlos Barba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.