„Arra ébredtem, hogy öt robbanás volt”

Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke elmondta lapunknak: szinte lehetetlen nyugatra jutni.

2022. 02. 24. 16:59
null
Police and security personnel inspect the remains of a shell in a street in Kyiv on February 24, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine on Thursday with explosions heard soon after across the country and its foreign minister warning a "full-scale invasion" was underway. (Photo by Sergei Supinsky / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Akivel sikerült kapcsolatot létesítenem, mindenki jól van, és idehaza tartózkodik – közölte a Magyar Nemzettel Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) elnöke csütörtökön, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Helyi idő szerint reggel öt órakor arra ébredtem, hogy öt robbanás volt. A nap folyamán volt még néhány, amelyet lehetett hallani, helikopteres deszant is repült a házam fölött

– részletezte a férfi, aki Kijevtől kicsit északra lakik. Elmondta: jelenleg van még villanyuk, internetük, és a telefon is működik.

– Itthon nézzük, amit az interneten vagy a televízióban látni. A nyugati irányt kivéve minden oldalról támadnak, de eddig a katonai célpontokra lőttek – tette hozzá.

Fotó: Koren-Karczub Tímea

Arra a kérdésünkre, mennyire uralkodott el a pánik a kinti magyarok körében, és próbálnak-e elmenekülni az országból, az MKE elnöke azt mondta: 

pánikhangulat az van, de ilyenkor már, amikor nincs stabil helyzet, nem szabad pánikolni, rohanni. 

Kifejtette: jelenleg szinte kivitelezhetetlen lenne eljutni nyugatra, például Kárpátaljára vagy Magyarországra, mivel Kijevtől Kárpátalja mintegy 850 kilométer autóval, és most mindenütt nagy sorok vannak, átkutatják a gépjárműveket, így nagyon lassú a közlekedés.

– Már hetek óta mondogatták a nyugati médiumok, hogy „Putyin támad, Putyin támad”, úgyhogy úgy jártunk, mint amikor a mesében a kisgyerek kiabálja, hogy „jön a farkas” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy az előző napokban nem gondolkodtak-e Ukrajna elhagyásán. 

Az 1989-ben, vagyis több mint három évtizede megalakult Magyarok Kijevi Egyesületének célja a magyar nyelv, kultúra és hagyományok ápolása az ukrajnai magyarság megőrzése érdekében. Petneházy Gyula elmondta, az MKE-nek több mint háromszáz tagja van, de körülbelül négy-ötszáz magyar is lakik Kijevben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég arról számolt be, hogy

a kijevi nagykövetségünk teljes létszámmal működik, a nap folyamán több mint ötven magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sergei Supinsky / AFP))

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.