időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Át kellett alakítani egy egyetem kabaláját, mert rasszistának bélyegezték

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.02.06. 16:17 2022.02.06. 17:59
Át kellett alakítani egy egyetem kabaláját, mert rasszistának bélyegezték

Az egyetem kabalájának kéztartását újra kellett rajzolni, mert egyesek szerint az „oké” jelzés rasszista és a fehér felsőbbrendűséghez kötődik – írja a V4NA.

A Nebraskai Lincoln egyetem megváltoztatta az 1970-es évek óta használt kabalájának, Herbie-nek kéztartását, mert az a mutató- és a hüvelykujjával egy kört alkotó OK-jelet formázott. Az utóbbi években egyes csoportok ezt (részben) a fehér felsőbbrendűség jeleként használták; a három kinyújtott ujj a W betűt jelenti, a kör pedig a P betűt alkotja, ez a két betű pedig a White Pride rövidítése.

Emiatt Herbie bal keze ezentúl „egyet” mutat, ezzel jelezve, hogy csapata az első számú.

Forrás: Képernyőfotó/V4NA

„A korábbi kézjellel kapcsolatos aggodalmakra több ruházati cég és magánszemély is felhívta a figyelmünket, ezért úgy döntöttünk, hogy egy átdolgozott kabalával fogunk a továbbiakban szurkolni. A logó megváltoztatását már 2020-ban elkezdtük, 2021 júliusában pedig frissítettük azt és a márkaneveket is. Mostantól pedig csak az átdolgozott logókon szereplő Herbie Husker lesz a kabalánk, amelyet le is védtünk” – nyilatkozta a Nebraska Athletics az Associated Pressnek.

Az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) adatbázisában is szerepel az OK-kézmozdulat, amelynek állításuk szerint nagyjából öt évvel ezelőtt változott meg a jelentése.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.