Az ukrán hadsereg visszaverte Luhanszk megyében a támadást

Ugyanakkor a donyecki szakadárok milíciájának egyik vezetője szerint az ukránok készek letenni a fegyvert.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 24. 13:20
PUTYIN, Vlagyimir
Kupino, 2022. február 24. A Maxar Technologies által közreadott mûholdfelvétel katonai jármûvekrõl az oroszországi Kupino közelében 2022. február 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Maxar Technologies Fotó: Maxar Technologies
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadsereg két szakaszparancsnoka arra kérte az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaságot, hogy biztosítson számukra humanitárius folyosót, mert készek letenni a fegyvert 

– közölte csütörtökön Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok népi milíciájának helyettes vezetője a Rosszija-24 televíziós csatorna műsorában. Kijelentette, hogy az ukrán erők veszteségeket szenvednek, és ennek eredményeképpen a tisztek már most kezdik elhagyni egységeiket. A területen az 53. dandár egyik zászlóalja állomásozik. Két szakaszparancsnoka szerinte magára hagyta katonáit, nem tudják, mit tegyenek, máris azt kérik, hogy alakítsanak ki számukra humanitárius folyosót.

Készek letenni a fegyvert, átállni a mi oldalunkra és életben maradni

 – tette hozzá. Baszurin szólt arról, hogy az Ukrajnával kirobbant konfliktusban a Donyeck-medencében előrehatoló csapatoknak nem lesz könnyű dolguk az ukrán hadsereg megerősített védelmi vonala, egy nagyon megerősített védelmi rendszer miatt, amelynek több szintje van. Kifejtette: minden attól függ, hogy az első ukrán tisztek miként döntenek, készek-e megvédeni a kijevi hatalmat, és ennek megfelelően attól, hogy milyen segítség érkezik majd Oroszországtól ennek a különleges műveletnek a végrehajtásához.

Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak 

– közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva.

Visszafoglaltuk Scsasztya települést, amelyet megtámadott az orosz agresszor 

– idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál a Facebookon közzétett közleményből. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során „legalább ötven ellenséget likvidált” és haditechnikai eszközöket semmisített meg. Az ukrán szárazföldi erők arról adtak hírt, hogy megsemmisítették a hatodik orosz katonai repülőgépet az ukrán légtérben. Az ukrán vezérkari főnökség legfrissebb közleményében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében az ukrán katonák négy orosz harckocsit semmisítettek meg. A fegyveres erők korábban hírt adtak arról, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, továbbá Scsasztya térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót is megsemmisítettek. Moszkva tagadja, hogy Oroszországnak repülőgépekben és páncélosokban elszenvedett veszteségei vannak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggeli televíziós beszédében közölte, hogy a Donyeck-medencei „köztársaságok” vezetőinek felhívására különleges katonai művelet végrehajtásáról döntött. Hangsúlyozta, hogy Moszkva tervei között nem szerepel az ukrán területek megszállása. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a civileket nem fenyegeti veszély.

Borítókép: a Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel katonai járművekről az oroszországi Kupino közelében 2022. február 23-án (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.