Csehország elítélte Moszkva lépéseit Ukrajna ellen

Prága Oroszország döntését a Szovjetunió felélesztése irányába tett lépésnek minősítette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 22. 12:08
Novotroickoje, 2022. február 21. Ukrán határõrök az oroszbarát szeparatisták ellenõrzése alatt álló és az ukrán erõk által ellenõrzött területet elválasztó határon a kelet-ukrajnai Novotroickojében 2022. február 21-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország a szabad és független Ukrajna mellett áll, saját történelméből emlékszik hasonló lépésekre, amelyek soha nem vezettek békéhez – reagált Petr Fiala cseh kormányfő keddre virradóra közleményében a donyecki és luhanszki területek egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének Oroszország általi elismerésére.

A délkelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának Oroszország általi elismerését a cseh külügyminisztérium is elítélte. 

– Oroszország döntése a nemzetközi jog megsértése

– jelentette ki Jan Lipavsky külügyminiszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatban.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter Oroszország döntését a Szovjetunió felélesztése irányában tett lépésnek minősítette a szabad országok kárára, amit szerinte a civilizált világ soha nem tűrhet el.

Moszkva lépését az ellenzéki ANO mozgalom is elítélte. 

– Mi, mint Cseh Köztársaság, történelmünkből kifolyólag ezt a lépést különösen érzékenyen látjuk

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatójának elején Alena Schillerová, az ANO parlamenti frakcióvezetője, volt pénzügyminiszter.

Mérsékeltebb hangot ütött meg a cseh államfő.

– Milos Zeman köztársasági elnök megállapítja, hogy az orosz katonaság belépése a szeparatista Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok területére növeli a katonai konfliktus veszélyét, és fordítva, csökkenti a diplomáciai megoldás reményét – mutatott rá nyilatkozatában, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hozott nyilvánosságra kedden délelőtt. A többi cseh kormányzati és ellenzéki politikustól eltérően Zeman nem ítélte el Oroszországot, és döntését sem minősítette a nemzetközi jog megsértésének.

Borítókép: Ukrán határőrök az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló és az ukrán erők által ellenőrzött területet elválasztó határon a kelet-ukrajnai Novotroickojében 2022. február 21-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.