Hajnalban megkezdődött Kijev ostroma + videó

Helyi idő szerint négy órakor több robbanás is megrázta az ukrán fővárost.

2022. 02. 25. 7:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint hajnali négy óra körül újra robbanások rázták meg az ukrán fővárost. A törmelékek eltaláltak egy kilencemeletes lakóépületet a Dnyeper folyó partján, amely ki is gyulladt, valamint Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közlése szerint három civil megsérült, őket kórházba szállították. Az ukrán fővárosban folyamatosak az összecsapások az orosz tüzérség és légierő, valamint az ukrán légvédelem között, erről többen a Twitter mikroblogon számolnak be. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arról számolt be, „szabotázs csoportok” nyomultak be Kijevbe, amelyeknek ő az első számú célpontja. Zelenszkij közlése szerint eddig 137 ukrán katona és civil vesztette életét a harcok során, valamint több mint háromszázan megsebesültek.

A törmelékek által szétzúzott lakóépület Kijevben. Fotó: Reuters

A légi csapások elől a legtöbb civil föld alatti menedékbe vonult, erre a célra a metróállomásokat is megnyitották.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kora reggeli órákban már szörnyű orosz rakétacsapásokról írt mikroblogján. 

− Utoljára fővárosunk 1941-ben tapasztalt ilyet, amikor megtámadta a náci Németország. Ukrajna legyőzte azt a rosszat, és le fogja gyűrni ezt is

− fogalmazott. Kuleba egyben még szigorúbb szankciókat sürgetett Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben: „Állítsátok meg Putyint! Szigeteljétek el Oroszországot. Szakítsatok meg minden összeköttetést! Hajítsátok ki mindenhonnan Oroszországot!”

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az orosz egységek péntek reggel elfogtak két felszereléseket szállító ukrán járművet, ezt követően pedig álruhában próbáltak bejutni a fővárosba.

A védelmi minisztérium további tájékoztatásából az is kiderül, hogy ezeket az egységeket sikeresen elfogták az ukrán védelmi erők. A felek között fegyveres összecsapás is kialakult, erről többen közöltek felvételeket Twitteren.

„Kijev szelleme”

A harcok közepette a XXI. század első „pilótalegendája” is megszületett. 

A különböző közösségi oldalakon nagy népszerűségre tett szert a „Kijev szelleme” néven elhíresült ukrán pilóta, aki a csütörtök hajnal óta tartó invázió során − a beszámolók alapján − eddig legalább hat orosz vadászgépet semmisített meg.

Ez egyébként hatalmas teljesítmény, tekintve, hogy mindegyik „trófeát” légi harc során szerezte. A pilóta legendája az ukrán egységek és az ukrán nép moráljának fenntartásában is jelentős szerepet játszik.

Kijev polgármestere is fegyvert ragad

Vitalij Klicsko, aki 2014 óta Kijev polgármestere, az ITV brit kereskedelmi televízió Jó reggelt, Nagy-Britannia! (Good Morning Britain) című pénteki műsorában mondta, hogy kész harcolni.

− Nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok

− mondta az 50 éves, többszörös világbajnok bokszoló.

Kijev polgármestere hangsúlyozta, hogy az ukrán főváros veszélyben van és a legfontosabb most a rendőrséggel és hadsereggel együttműködni a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz- és vízszolgáltatás biztosítása érdekében. Hozzátette, hogy a civilek készek katonákként megvédeni Kijevet. 

− Hiszek Ukrajnában, a hazámban, a népemben

− jelentette ki Vitalij Klicsko.

Ukrán katonai siker

Miután csütörtök késő délután az orosz egységek elfoglalták a Kijev közelében lévő hosztomeli Antanov nemzetközi repülőteret, 

még tegnap késő este Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese arról számolt be, hogy az ukrán erők sikeresen visszafoglalták a stratégiai fontosságú objektumot.

Ez a győzelem azért is jelentős, mivel az orosz légideszantegységek − amelyek elfoglalták a repteret − alapvetően sokkal jobban képzettek, mint az ukrán haderő.

Egyes értesülések szerint az orosz egységek újra ostrom alá helyezték a hosztomeli repteret, erről a Liveuamap, az esetek túlnyomó részében hiteles információkat szolgálató portál számolt be.

Borítókép: Tűzoltók fékezik meg a kijevi lakóépületből felcsapó lángokat (Fotó: Ukrán katasztrófavédelmi hivatal)

 

    

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.