Litvánia védelmi eszközöket és fegyvereket szállít Kijevnek

A két szállítmány együttes értéke 1,8 millió euró, ebből a fegyverszállítmány értéke 1,5 millió euró.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 23. 21:01
null
Mariupol, 2022. február 14. Az Ukrán Nemzeti Gárda nevû fegyveres alakulat Azov zászlóaljának tagjai civileket tanítanak lõni a délkelet-ukrajnai Mariupol városban tartott alapkiképzésen 2022. február 13-án. A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván kormány különféle védelmi és használati eszközök szállításáról hozott döntést Ukrajna számára – közölte a kabinet sajtószolgálata. A szállítmány egyebek között felfújható csónakokat, sugárzásmérőket és gázálarcokat tartalmaz majd. A litván rádió jelentése szerint a kormány újabb fegyvereket is kíván Ukrajnának szállítani, de ezt még nem jelentették be nyilvánosan. Litvánia korábban amerikai gyártmányú Stinger légvédelmi rakétákat szállított Ukrajnának Washington jóváhagyásával.

A litván rádió jelentése szerint a szerdán jóváhagyott két szállítmány együttes értéke 1,8 millió euró. A fegyverszállítmány értéke ebből 1,5 millió euró, a polgári védelmi felszereléseké pedig 260 ezer euró.

„Segítenünk kell, és segíteni is fogunk” – jelentette ki Ingrida Simonyte miniszterelnök. Litvánia Ukrajna egyik legfontosabb pártfogója az Európai Unióban. Határozott álláspont elfogadását sürgeti Moszkvával szemben az ukrajnai konfliktusban. Vilnius a NATO-tagállamok közül elsőként ismerte el hivatalosan 2014-ben, hogy „fegyverzetet” szállít Kijevnek. Nem pontosította, hogy milyen fegyverekről van szó. Később az ukrán fél közölte, hogy szovjet gyártmányú, halált okozó fegyvereket kapott. 2019 februárjában Litvánia több mint egymillió, szovjet gyártmányú gépkarabélyhoz való lőszert, 2021 októberében pedig golyóálló mellényeket és fegyveröveket szállított Kijevnek 676 ezer euró értékben.

Borítókép: Az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat Azov zászlóaljának tagjai civileket tanítanak lőni a délkelet-ukrajnai Mariupol városban tartott alapkiképzésen 2022. február 13-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.